Otvorena izložba Vilima Svečnjaka u KuC Lamparna

Otvorena izložba Vilima Svečnjaka u KuC Lamparna

4.9.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

LABIN - Neskriveno oduševljenje i ozarena lica posjetitelja potvrda su euforične najave voditelja KUC-a »Lamparna« Deana Zahtile da će izložiti nešto uistinu »veliko«. Dvadeset crteža i dva platna Vilima Svečnjaka bili su skriveni od očiju javnosti gotovo dvadeset godina među tisućama artefakata zbirke Antimuzeja Vladimira Dodiga Trokuta, koji je upravo zdanje nekadašnjeg rudarskog kompleksa odabrao za premijerno izlaganje nesvakidašnjih Svečnjakovih ostvarenja.

 


U pseudogalerijskom prostoru jedne od pokrajnjih prostorija s pisoarima Trokut je najobičnijim čavlima na zid pričvrstio crteže koje potpisnik ekspertize prof. Zdenko Rus neosporno pripisuje Svečnjaku, a definira ih kao eksperiment s apstrakcijom. Vrijeme nastanka fascinantnog ciklusa crveno-ljubičastih tonova tušem šezdesete su godine prošloga stoljeća. Nakon izlaganja na venecijanskome bijenalu, samostalnih izložbi u Milanu i Rimu i monografije tiskane 1960., Svečnjak dvije godine kasnije osniva grupu »Ars« i definitivno se opredjeljuje za pejzaž i slikarstvo motiva, po čemu će, uz izvrsne portrete i mrtve prirode, i ostati zapamćen na domaćoj likovnoj sceni.

Ovdje izloženi crteži, zapravo ciklus koji je najbolje i promatrati kao zaokruženu cjelinu, potvrđuju umjetnikovo koketiranje s elementima neokubizma i radikalnim stavovima u umjetnosti toga vremena.
Igra potezima širokoga kista i ponekoga traga olovke rezultirala je ostvarenjima koja iz današnje perspektive nisu »dovoljno« apstraktna, a i kritika ih definira kao radove na visokome stupnju apstrahirane predmetnosti.

Pomnim promatranjem iza površine srednjega formata jasno se vide obrisi ženskoga lica, akta, ptice u letu ili ljudske glave, maestralno izvedeni upravo onim likovnim elementom sveprisutnim u Svečnjakovu slikarstvu - a to je, uz grafizam i stilizaciju, upravo linija.
Jednaku pažnju i divljenje zaslužuju i dvije izložene slike u tehnici ulja, obje pod nazivom »Cirkusanti«. Niz crteža na tri zida okružuje spektakularne, alegorijske scene nesumnjivoga kubističkoga utjecaja, čiji naziv kao idealno mjesto stalnoga izlaganja upravo poziva kakvu političku ustanovu.
Izložba se može razgledati do subote od 19 do 21 sat.

Napisala i snimila Sandra ZLOIĆ

Vilim Svečnjak KuC Lamparna izložba Vladimir Dodig Trokut slike