Otvorena izložba Ellen Semen u Alvoni

Otvorena izložba Ellen Semen u Alvoni

12.8.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura


Pridružujući se obilježavanju Dana Grada Labina u Galeriji Alvona postavljena  je intrigantna izložba akademske slikarice Ellen Semen koja živi i stvara u Beču i Vrsaru.


Umjetnica  je rođena 1971.u Hamburgu, Njemačka, a prema riječima autorice teksta kataloga, Aleksandre Rotar, svoje najranije djetinjstvo proživjela je u Hrvatskoj, u Lovranu okupanom stilskom secesijom, najvišom estetikom iz područja arhitekture s početka 20.st. Svjesna je problema u društvu u kojem živi i stvara. Dijagnostičarka je društvenih problema s naglaskom na promišljanje, postavljanje diskursa između funkcioniranja društvene zajednice od prije stotinjak godina i ove danas.


Studirala je na Staatliche Akademie der  Bildenden Künste u Stuttgartu: od 1993. do 1999. studirala je slikarstvo kod profesora Petera Chevaliera, a od 1999. do 2001. umjetnost i intermedijalno oblikovanje kod profesora Sotoriusa Michoua. 1998. dobitnica je stipendije za studijski boravak u Moskvi, a 1999. dobila je nagradu Akademije za slikarstvo i stipendiju za studijski boravak u Marseilleu, Francuska.


U Alvoni izložila je svoje najnovije radove ulja i akrilika na platnu analizirajući probleme društva u kojem živi i stvara. Hotimice uspoređuje i poistovjećuje dva tehnološki različita razdoblja, Biedermeier i suvremeno, dvije epohe identične prema svom lepršavom habitusu s motivima preuzetih od Kupelwiesera, Kaulbacha i Waldmüllera.


Ellen smatra da ujedinjenje staromodne i suvremene estetike, otvara promatraču u pravilu tek na drugi pogled prostor za razumijevanje stvari.


Aleksandra Rotar zaključuje svoj tekst konstatacijom:


Umjetnost ima terapijsku funkciju i moć. Semen u svojim djelima opredmećuje spontano zakon kvantne fizike, dajući tako mogućnost kreativnog stvaranja ideja od strane promatrača, u svrhu razvoja duhovnosti. Jer ta duhovnost i ta svijest su vrhunac i jedino što ostaje.


Izložba Ellen Semen može se razgledati u Alvoni do 20.8.2018.
galerija alvona kultura izložba Ellen Semen