OTVOREN NOVI STALNI POSTAV U LABINSKOM MUZEJU

OTVOREN NOVI STALNI POSTAV U LABINSKOM MUZEJU

29.2.2008. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Kultura

Danas u 12:00 sati u Narodnom muzeju u Labinu svečano je otvoren novi stalni postav koji je djelomično bio realiziran prije dvije godine ,a danas su otvorili završnu fazu. Na novi način ispričali su povijesnu priču Labina od prvih početaka do današnjeg dana. U toj priči nastojali su na različite načine interpretirati povijest te su projektu pristupili tematski i kronološki.

U kronološkom pristupu izabrali su nekoliko najznačajnijih momenata iz Labinske povijesti dok su se u tematskom pristupu nastojali dotaknuti najinteresantnijih tema Labina primjerice gospodarstva, kulture, kulture na selu, arhitekture grada, izvorima vode i čitavog niza ostalih interesantnih tema. Posjetitelji imaju mogućnost i interaktivno sudjelovati u izložbi, postavljen je info kiosk na kojem mogu postaviti pitanje i odmah dobiti odgovore vezane uz Labinsku povijest.

 

Uz čestitke, Šulc je istaknula da se ovim činom okreće nova stranica u muzejskoj kulturi Istre, regije koja broji čak 17 muzeja i galerija. Željka Kolveshi, viša muzejska savjetnica i kustosica Muzeja Grada Zagreba, posebno je pohvalila djelatnike muzeja, samo troje stalno zaposlenih kustosa koji su, uz britansku tvrtku Janvs, obavili glavni posao opsežne i dugotrajne rekonstrukcije.
U ime muzejskoga Savjeta okupljenima se obratio arhitekt Slavko Batelić, uputivši zahvalu svim sudionicima ovog projekta. Nakon prigodnih riječi župana Jakovčića te gradonačelnika Labina Tulia Demetlike, koji je prisutne podsjetio na okolnosti i značaj Labinske republike i rudarskoga pokreta na Labinštini, uslijedilo je razgledavanje zbirki razmještenih na 750 četvornih metara izložbenog prostora.
Na svakome su se koraku mogle čuti pohvale za info kiosk i interaktivne višejezične sadržaje, ali bilo je i kritičara čije se zamjerke tiču uglavnom prezentacije putem panoa.

Zadnja smjena

Gradonačelnik Tulio Demetlika darivao je prigodnim poklonima, grafikama i knjigom gošće iz Zagreba Branku Šulc i Željku Kolvershi, ali i župana Jakovčića. On se, vidjevši naslov knjige »Zadnja smjena« slatko nasmijao svome stranačkome kolegi i rekao »Je li ovo predviđanje?«, misleći na svoj mandat župana.

 

Labin muzej stalni postav kos povijest