Otvoren još jedan Shpeena DOX

Otvoren još jedan Shpeena DOX

20.7.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Jučer je otvoreno četvrto izdanje festivala dokumentarnog filma Shpeena DOX.

Film koji je ove godine imao čast otvoriti festival je film „Tvornica je naša!“ redateljice Vedrane Pribačić. Kako se obraniti od nesposobnih, preko noći licenciranih stečajnih upravitelja i lopovskih novih vlasnika koji su nekoć profitabilnu tvornicu odlučili upropastiti? Dragutin Varga zna odgovor na ovo pitanje. Kroz 45 minuta filma pratili smo borbu gospodina Varge i njegovih kolega na teškom putu obrane tvornice ITAS iz ralja privatizacije. Film ima sretan kraj i upravo je ITAS danas primjer radničkog upravljanja tvornicom i kao takav, nažalost, još uvijek rijetkost u poslovnom svijetu.


Nakon filma, gledatelji su mogli bolje upoznati redateljicu i gospodina Vargu. Publici je ostavljeno 15-ak minuta za pitanja koja su mogli uputiti našim gostima. Publika je to i iskoristila, a gosti su u više navrata dobili gromoglasan pljesak od publike.


Nakon tog filma, publika je pogledala film „Pijana ulica“, 29-minutni film o riječkoj Jedrarskoj ulici. Mala, neugledna, gotovo nevidljiva uličica čak i najstarijim Riječanima, mjesto je susreta raznih društvenih slojeva, zanimanja, karaktera.


Ugodnu večer smo dodatno zaokružili akustičnim koncertom koji je realiziran u suradnji s Rock caffeom Labin. Kroz nešto više od sat vremena svirke, Whiskey Train Acoustic Trio zabavljao je posjetitelje akustičnim obradama najvećih klasika.


Festival se nastavlja večeras, 20.srpnja kada publiku očekuju dva dugometražna filma, „Moje stvari“ i „Češki san“.


Subota je rezervirana za 2 kratkometražna i 2 dugometražna filma. Treću, ujedno i posljednju festivalsku večer otvara kratki animirani film „Prva jutarnja“, nakon kojeg će uslijediti film „Funne: djevojke koje sanjaju more“. Nekih prošlih vremena ćemo se prisjetiti u filmu „Trst, Jugoslavija“, dok će premijeru u Labinu upravo na našem festivalu doživjeti kratki eksperimentalni film naše sugrađanke Paule Užičanin naziva „Povezani iskustvom“.


Sve su projekcije besplatne i započinju od 21:30. Točan program festivala možete provjeriti na službenoj stranici festivala http://www.shpeenadox.com/.


Festival Shpeena DOX realiziran je u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Labin i Gradom Labinom, te je dio manifestacije Labin Art Republika.


shpeena dox kod špine dokumentarni filmovi