Otvoren 6. Legendest: Pićnom zavladali gusari kapetana Morgana

Otvoren 6. Legendest: Pićnom zavladali gusari kapetana Morgana

31.7.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Šesti Legendfest započeo je sinoć u Pićnu, kojim su zavladali gusari kapetana Morgana, kao glavna tema ovog festivala narodnih priča, legendi i mitova Istre. Trodnevnu priredbu otvorio je pićanski općinski načelnik Ivan Franković, netom što su gusari, iako manje brojni od očekivanog, u svojoj prvoj akciji popalili mikrofon županijskom pročelniku za kulturu Vladimiru Torbici, kada je ovaj započeo prigodno besjediti.

- Brižna kuća koja nema svoju štrigu ili štriguna, da je čuva, stigao je poručiti Torbica, izrazivši zadovoljstvo što festival, čiji je inicijator Ivor Zidarić iz zagrebačke udruge Val kulture, nastavlja s čuvanjem legendi.

Solidno posjećen uvodni dan činio se tek zagrijavanjem za subotnji, puno sadržajniji program. I animatori odjeveni u Morganove gusare, premda su njihovi prepadi pompozno najavljivani, "opljačkali" su tek rijetkog posjetitelja u mračnim ulicama.

Pićanska starogradska jezgra doista je idealna pozornica za ovakve "priče iz davnina": ulicama prekrivenim sijenom šetali su animatori u srednjovjekovnim kostimima, a bajkovitost ugođaja pojačalo je odzvanjanje čekića kovača željeza, koje je, onako vruće, postariji majstor pretvarao u oruđe i oružje.

Pažnju gledatelja, mahom djece i roditelja, privukla je središnja predstava "Putovima glagoljaša" Samante Milotić Bančić u izvedbi polaznika Dramskog studija INK-a Pula. Šteta što je neozvučene glumce u ovoj edukativnoj priči na temu hrvatskog jezika i pisma, dogodovštinama Štrige-Rige, Ivana, ekipe iz njegova razreda te brojnih povijesnih likova, čulo samo nekoliko prvih redova.

Prethodno su u održane i dječje predstave "Otok Baubab" Ri teatra, "Bajkoputopis" Nade Mihaljević, a "Tragovima pićanske mistične prošlosti" povela je Elis Baćac.

- Sad će doći gusari i uzeti ti dudu, pripremala je u predahu mama svoju mezimicu, koja je već prerasla taj rekvizit, na novu dozu akcije.

Pažnju mališana privukla je i demonstracija kartaške igre "Uskoci" o hrvatskim gusarima, koju je osmislio Ivan Kokić, a ilustrirao Milivoj Ćeran. "Željeli smo ponuditi nešto inspirirano našim legendama, a ne Piratima s Kariba, koji su također cool, ali oni fakat nose kikice", rekao nam je Filip Fučić iz zagrebačkog Amalgama, distributera igre.

Brojne predstave, performansi, interaktivne priče, izložbe i koncerti od 19 sati do ponoći na čak 14 lokacija u Pićnu će se održati još u nedjelju. (I. RADIĆ)

pićan legende mitovi gusari legendfest