Otvaranje izložbe “INDUSTRIJSKA BAŠTINA U DIGITALNO DOBA” u sklopu projekta “STARTART”

Otvaranje izložbe “INDUSTRIJSKA BAŠTINA U DIGITALNO DOBA” u sklopu projekta “STARTART”

2.12.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U sklopu projekta StartArt kog provodi udruga FARO 11 iz Rovinja, projektni partner Labin Art Express XXI je tijekom o.g. proveo dva natječaja (lipanj i rujan 2021.) za učenike srednjih škola u Istarskoj županiji, za audio-vizualne radove u digitalnom formatu na temu “Industrijska baština u digitalno doba” (digitalna fotografija, audio, video, gif, digitalna grafika i dizajn,...).


Industrijska baština predstavlja raznolike ostatke industrijske kulture koja posjeduje povijesnu, tehnološku, društvenu, kulturnu te znanstvenu vrijednost. Proces industrijalizacije bio je ključni pokretač društveno-ekonomskih promjena kroz gotovo tri stoljeća, dok industrijska arhitektura najbolje pokazuje značaj industrije u kontekstu razvoja i uporabe novih tehnologija kao nosioca tih promjena. Reinterpretiranjem ostataka industrijske kulture uz pomoć suvremenih digitalnih alata industrijskoj baštini daje se i nova, umjetnička vrijednost. (iz poziva na natječaj, L.A.E.XXI, lipanj, 2021.).


Projekt StartArt ponudio je umjetnički nadarenim mladima srednjoškolske dobi iz Istarske županije mogućnost sudjelovanja na putujućoj izložbi, koja će biti održana u galerijama i kulturnim centrima u Balama, Novigradu i Labinu, te na online izložbi. Tri najbolja rada, dva po izboru stručnog žirija L.A.E. XXI te jedan po izboru publike u glasanju putem Instagrama (startart01), gostovat će u idućoj godini i na festivalima/manifestacijama u Istarskoj županiji: Media Mediteranea, Pula; GRISIAyouth, Rovinj i Arterija, Novigrad.  Autori tri najbolja rada osim novčane nagrade biti će intervjuirani za Kulturistra - portal za kulturu Istarske županije, te će dobiti mogućnost mentoriranja od strane afirmiranih, profesionalnih umjetnika, kako bi im se pomoglo u njihovom daljnjem umjetničkom razvoju.


Na izložbi u DKC Lamparna biti će predstavljeno osam radova deset mladih autora (Andrea Pasuli, Teo Stoković i Luka Vivoda, Paulo Krbavac, Erika Nežić i Ela Gržinić, Tibor Svetličić, Elena Kiss, Katarina Špehar, Leonarda Ivašić) te objavljena imena nagrađenih autora.