Stampar M - Stampar

Osvrt: Loša organizacija

Osvrt: Loša organizacija

11.5.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Klincijada-rolijada, a neki bi rekli biciklijada polaznika dječjeg vrtića Istarskom ulicom ove se godine, po svemu sudeći, neće održati. Prvi put je otkazana zbog ružnog vremena, a drugi put zbog prekopavanja ceste da bi se  postavile vodovodne cijevi  do novog dijela jaslica. Prekopani dio nije asfaltiran, a uz  to su ostale otvorene rupe na  nogostupu. I to nije sve: zbog  izgradnje budućeg kružnog toka Kožlje zatvoren je promet Ulicom Zelenice do kružnog toka kod stadiona,  pa većina prometa ide Istarskom ulicom. Bilo bi vrlo nepraktično zatvoriti i tu ulicu,  čak i na sat vremena, i preusmjeriti promet u Ulicu Sv.  Mikule gdje i ovako ne nedostaje gužve kod Doma zdravlja. A to će se morati dogoditi  kad na red dođe asfaltiranje  prekopa.

Kada je riječ o novom kružnom toku, radovi su naglo  krenuli nakon što se na gradilištu danima gotovo ništa nije  zbivalo. Postajalo je sve jasnije  da neće biti gotovi do početka  turističke sezone, pa je izvođače, valjda, netko malo pritisnuo. Kako sada rade, možda  završe do kraja mjeseca.

Još nam je u sjećanju preduskrsna sječa grana uz cestu  Labin - Rabac zbog koje se  prometovalo preko Ripenede  i Gornjeg Rapca. To usmjeravanje autobusa punih turista  na usku brdsku cestu izgledalo je kao sabotaža protiv  našeg turizma. U Rapcu je  prekjučer sanirano divlje odlagalište smeća Prohaska. U  dogovoru s Mjesnim odborom i iznajmljivačima, kažu u  Gradu, i još savjetuju građane da otpad ubuduće odvoze u reciklažno dvorište Starci  ili na veliki, lijepi, suvremeni deponij Cere. Građani su  to i prije znali, a dogovor se  mogao postići prije Uskrsa  jer je smetlište koje se otvaralo oku turista izgledalo kao  diverzija turističke destinacije. Ima još. Općina Sv. Nedelja obnavlja jedan od vodovodnih krakova na Štrmcu.

Cijevi su položene i sada treba izgraditi priključke, ali prije toga je potrebno postići  sporazum s Vodovodom, pa  projekt miruje. Nije li se na  to moglo misliti dok se kopalo ili čak prije toga s obzirom da je početak radova kasnio  mjesec dana?

Svim navedenim primjerima zajedničko je aljkavo  planiranje, nekomunikacija i nekoordinacija ili, jednostavno rečeno, loša organizacija. Nikome ne pada na  pamet predviđat što će se u  nekom trenutku dogoditi i  kakva potreba iz toga nastati. Nije to samo lokalni problem, nego i nacionalni. Za manje od dva mjeseca navršit će se godinu dana otkad smo ušli u EU, a do sada  praktički nismo ni centa povukli iz strukturnih fondova.

A planovi su trebali biti gotovi prije godinu dana, tako da  čim se zastava zavijori, paf!

 

Robi Selan

rotor radovi na cesti promet labin klincijada kružni tok kožlje