[Osvrt labinskog gradskog reportera] Samo nezaposlenost čvrsta jest

[Osvrt labinskog gradskog reportera] Samo nezaposlenost čvrsta jest

25.1.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gospodarstvo Labina čvrsto se drži. Kako to prokleto dobro zvuči. Samo što takvu ocjenu, navodno zasnovanu na izvještajima Fine, koju je gradonačelnik Labina Tulio Demetlika iz ugode svoga ureda plasirao u blic-intervjuu našem listu, ni uz najbolju volju ne mogu povezati sa "stanjem na terenu".

Uz vijesti o novom i novom i novom otkazu, radnim mjestima što na dnevnoj bazi odlaze u dim, koje kao lokalni reporter hvatam na ulici, tvrdnja da naš grad, eto, snažno, malne kano klisurina, prkosi krizi više nalikuje klasičnom prodavanju lažnjaka.

- Gdje da u Labinu tražim posao? Gdje da se okrenem, kome da se javim? Pa što imamo ovdje? Turizam u Rapcu i građevinu, i to sve slabiju. Ne možeš tako lako više ni u Italiju, i tamo je kriza. Roditelji su mi već godinama preko granice, tata radi u čeličani, mama kao čistačica..., priča mi 30-godišnjak iz dugog reda pred lokalnim Zavodom za zapošljavanjem, koji agonijski čeka novog poslodavca nakon što je otpušten iz firme za uređenje fasada.

Brojne je njegove prijatelje, veli, snašla ista nevolja da moraju dolaziti po štambilj na burzu rada, slušati uzaludna grupna i individualna savjetovanja. "Taman posla da će nam Zavod naći posao! A nekako treba preživjeti. Snalazimo se svakako: u fušu na građevini, s drvima u šumi... Treba stvarno biti ekonomski stručnjak za spojiti kraj s krajem. To ti je, vidiš, crna kronika", dodaje.

- Konačno zatvaranje pogona značilo bi da 80 familija ostaje bez kruha. A, gdje ćemo? Skupljati plastične boce po gradu, makar ni njih više nema, sve ranoranioci pokupe, crno se našalio jedan od 39 radnika Shelboxa, koji je nedavno prekinuo poslovanje u Dubrovi. Taj proizvođač mobilnih kućica sa sezoncima je zapošljavao 80-ak djelatnika, koji se nisu žalili ni na radne uvjete ni na plaće, a sada, eto, izgledno prerasta u novo poglavlje porazne statistike lokalnog biroa rada.

 

Zavod, naime, bilježi rekordnu nezaposlenost na Labinštini u posljednjih pet (kriznih) godina: koncem 2012. bez radnog mjesta bilo je 1.340 osoba (danas ih je blizu 1.500!), a krajem 2008. njih 918. Gledajući samo područje grada Labina, 2008. Zaključena je s 529 nezaposlenih, a 2012. s njih 827. To je 300 novih nevoljnika!

Sretni su ako mogu računati na naknadu od 35 posto dohotka (samo prva tri mjeseca na Zavodu ona iznosi 75 posto), jer među oglašenim radnim mjestima čitamo samo one iz obrazovnih ustanova (ta su već uglavnom popunjena), pokoje trgovinice, a traži se i nešto terenskih komercijalista (to za one koji su spremni rizično uložiti iz ionako mršavog budžeta u marendu i prijevoz) i tzv. Mrsićevih volontera.

U Labinu očito samo nezaposlenost čvrsta jest.

Igor Radić

demetlika hzz nezaposlenost labin statistika gospodarstvo intervju zapošljavanje biro