Osvrt: Enduro za govornicom ili stil komuniciranja gradskih vijećnika

Osvrt: Enduro za  govornicom  ili stil komuniciranja gradskih vijećnika

15.12.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Zašto vladajući u Labinu sve češće pribjegavaju frazeologiji koja kao da im je u prigodne referate poispadala iz kakve samopomoći za menadžere? Teško je to prokljuviti.

 

Jer, neprohodnim parolama koje odašilju s govornice, tipa: "Držimo da će pristup biti na bazi dominantne matematičke inteligencije..." ili: "Brzi efekt pozitivne promjene s aspekta realnih vrijednosti..." teško da će ostvariti cilj svoje stranke i - evo, prepisujem iz priopćenja s nedavne sjednice stranačke Skupštine - "pronaći nove putove prema sugrađanima s kojima želimo razviti međusobno razumijevanje".

To, brate, prije nalikuje leksičkoj enduro vožnji. Ma, čisti off road! Kako će tu "puninu" jezika razumjeti barba Toni kad jedva da ju i diktafon lovi? Stvarno ne zamjeram, štovani štioče, ako ste još u drugom pasusu poželjeli odustati od ovog napisa.

Tim više čudi što bi vijećnica Vesna Šćira Knapić metafore poput kalivanja brageši (spuštanja hlača) - koje je u vijećnicu uveo katkad slikoviti nam gradonačelnik, a budontami (gaćama) dopunio oponent mu Silvano Vlačić - sad najradije zabranila jer da radijski prijenos sjednice slušaju i djeca (koja? - to bih volio znati!).

Bez spominjanja takvih životnih banalnosti - skidanja, naime, odjevnih predmeta - mogli bismo mi izvjestitelji biti pogođeni laganom nesvjesticom čežnje za rijetko svježim trenucima zasjedanja. Pa na bazi dominantne inteligencije posegnuti za brzim efektom pozitivne promjene s aspekta realnih vrijednosti. I dati  petama vjetra.

Igor RADIĆ

gradsko vijeće retorika komunikacija demetlika sjednica vesna šćira knapić labin politika IDS enduro