Osmaši u Poduzetničkoj zoni Vinež: Kako se obrazovati za posao

Osmaši u Poduzetničkoj zoni Vinež: Kako se obrazovati za posao

14.5.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Ukupno 111 djece, 66 iz osnovne škole Ivo Lola Ribar i 45 polaznika osnovne škole Matija Vlačić, uz pratnju profesora posjetilo je danas trgovačka društva BIBETECH, CAREL ADRIATIC d.o.o. Labin, Danieli – Systec d.o.o. Labin i MCZ d.o.o. Labin.

Posjet koji je zamišljen kao pomoć mladima u njihovoj profesionalnoj orijentaciji organiziran je na inicijativu Gospodarskog vijeća Grada Labina kako bi se smanjila razlika između profila kadra po završetku školovanja i onoga što tržište rada traži.

Kako je napomenuo direktor tvornice Kristian Krpan iz MCZ-a, više od 40 posto njihovih radnika nema obrazovanje tehničke struke, već potrebno znanje stječu na radnom mjestu. Upravo ova inicijativa Gospodarskog vijeća pomaže kako bi se osnovnoškolci upoznali s mogućnostima koje im nudi lokalna sredina. Kroz upoznavanje osnovnoškolaca s radom vodeće tvrtke u Europi za proizvodnju peći i kotlova na pelete, prikazan im je sav proces proizvodnje te potrebnih računarskih znanja kako bi jedna moderna industrija bila konkurentna na tržištu.

Ovu tezu potvrđuje i Katarina Milevoj iz tvrtke Bibetech, koja napominje kako djecu danas zanima moderan aspekt tvrtki, pa se školovanje mora razvijati u tom smjeru.

„Podržavamo ovakav susret s mladima, jer im na licu mjesta možemo predočiti mogućnost izbora. Moderan pristup i tehnologija u proizvodnji i biorazgradivi materijal neke su od bitnijih odrednica našeg poslovanja. Danas smo djeci pokazali i poslove operatera na liniji i objasnili kako je to veoma organiziran i moderniziran posao.“ 

„Svjedoci smo vremena da mladi ljudi u nadi za boljim životom napuštaju državu. Treba ih zadržati i potaknuti jer ima prostora, volje i znanja da im možemo pružiti taj ostanak ovdje“, izjavio je Alan Barišić iz Danieli Systeca. Uvjeren je kako će današnji posjet osmaša rezultirati izborom zanimanja koje im nudi lokalno tržište, a što ujedno znači i ostanak u svom rodnom kraju.

„Ovaj dan za nas znači upoznavanje labinske djece s mogućnostima koje im nudi naša tvrtka, a koje bi mogle postati njihova budućnost. Oni su na svojoj prekretnici u životu, a mi smo tu da im putem otvorenih vrata naših tvrtki pokažemo mogućnosti koje im se nude u njihovom gradu“, rekao je Raffaele Rossi iz tvrtke Carel Adriatic.

Mihael Petrović, učenik 8.b razreda OŠ Ivo Lola Ribar, pohvalio je inicijativu i ukazao kako bi se ovakva događanja trebala održavati češće jer bi tako njegovi vršnjaci uspjeli upoznati sve mogućnosti.

„Zadnjih par godina svjedoci smo uzleta gospodarstva na području Grada Labina, ali i sve većeg nedostatka radne snage. Upravo zato, na inicijativu Gospodarskog vijeća, Grad Labin je organizirao posjet osmaša Gospodarskoj zoni. Jedini i najvažniji cilj svih ovih djelovanja jest taj da naše mlade ljude zadržimo u rodnom kraju i da svoju budućnost grade upravo ovdje. Uzlet gospodarstva potvrđuje se svakodnevno, a nedavno smo dobili i potvrdu dolaska još jedne moderne tvornice u ovu Zonu koja će donijeti nova radna mjesta, nova znanja, ali i nove mogućnosti“, izjavio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte Grada Labina, Alek Dragojević.

poslovna zona vinež vinež gospodarstvo poduzetnička zona ripenda verbanci