OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin - „Zaštita zubi“ u Tjednu oralnog zdravlja

OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin - „Zaštita zubi“ u Tjednu oralnog zdravlja

29.3.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja, 20. ožujka, OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin  u sklopu projekta „Zaštita zubi“ koji se odvija u suradnji  s „Labin-Zdravi grad“, provodila razne aktivnosti tijekom cijeloga tjedna. Učenici viših i nižih razreda na satovima razrednika ali i na drugim predmetima, obrađivali teme vezane uz oralno zdravlje i četkanje zubi, izrađivali su likovne i literarne radove, učili uz pomoć plakata i edukativnih prezentacija i predavanja stomatologa.


Učenici šestih i osmih razreda na satu prirode/biologije razgovarali su o važnosti oralne higijene, pogledali su PP prezentaciju „Fokalne oralne infekcije“, te im je skrenuta pozornost na posljedice koje može imati nebriga o zdravlju usne šupljine. Učenici sedmih razreda na satu biologije pogledali su PP prezentaciju „Bakterije u usnoj šupljini“ te razgovarali su o vrstama bakterije koje žive u našim ustima, i koje bolesti mogu uzrokovati ako se redovito ne održava higijena usne šupljine. Prezentacije su izradile doktorice dentalne medicine Alice Milevoj Diklić i Leona Stemberger.


Povodom Dana oralnog zdravlja, učenici produženog boravka matične škole izradili su plakat na zadanu temu te zajedno pročitali deset zubnih zapovijedi, a nakon toga pogledali i edukativni filmić “ Zubi i briga o njima”. Najveće veselje donijela je nova igra u produženom boravku “ Zubni bingo” s kojom se učenici mogu igrati svakog dana u slobodno vrijeme. 


Učenici produženog boravka PŠ Vinež ukrasili su kreativan pano u holu škole svojim kreativnim crtežima i tako naučili mnogo o zdravoj i lošoj prehrani za naše zube.


Učenici PŠ Vozilići ove su godine obilježili Svjetski dan oralnog zdravlja na satovima engleskog jezika, prvašići su razvrstavali i imenovali hranu i piće koje je dobro ili loše za naše zube (A happy-good tooth and a sad-bad tooth), drugašići su izrađivali mali slikovni rječnik (Dental health words), a trećaši i četvrtaši su učili čemu služe zubi, što sve činimo da bismo zaštitili svoje zube, učili prigodnu pjesmu o zubima i na kraju su izradili prigodan pano .


Prvašici PŠ Kature također su kroz razne aktivnosti učili o zaštiti zubi; interpretirali su pjesmu „Kod liječnika“, čitali priču „Mrljek i Prljek“, pogledali PP prezentaciju „Daj šest“,pročitali edukativnu knjižicu Moji zubi te razgovorali o mliječnim i stalnim zubima, posjetu stomatologu, zdravoj prehrani, oralnoj higijeni. Ostali su učenici sa svojim učiteljicama na temu zubi pogledali prezentacije, izradili plakate, ispunili anketu o pranju zubi te demonstrirali pravilno čišćenje zubi. U produženom boravku pogledali su filmić „Stomatolog u našem domu“, učili o zdravoj prehrani. Ugostili su stomatologa dr. Roberta Klapčića koji im je pomoću prezentacije ukazao na pravilno održavanje higijene zubi, na izgled stomatološke ordinacije te je na modelu pokazao ispravno četkanje zubi nakon čega su i sami učenici mogli samostalno očetkati model.


Glavna preventivna aktivnost s ciljem očuvanja oralnog zdravlja jest svakodnevno pranje zubi u produženom boravku nakon ručka.

Tvrtka Apolonia d.o.o. svim je učenicima i učiteljima  poklonila četkice i zubne paste velika im hvala na tome. Projekt je proveden u matičnoj školi i područnim školama u koordinaciji školske pedagoginje.
oralno zdravlje edukacija zubi oš ivo lola ribar