OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin obilježila Svjetski dan oralnog zdravlja

OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin obilježila Svjetski dan oralnog zdravlja

29.3.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se svake godine 20. ožujka.

Učenici i učitelji proveli su niz aktivnosti kojima se obilježio tjedna oralnog zdravlja. Svim učenicima od 1. do 4. razreda pedagoginja je podijelila četkice i paste za zube (poklon Apolonije) uz razgovor o važnosti pranja zubi.

Učenici šestih razreda također su dobili zubne paste tvrtke Apolnonia, a na satu prirode pogledali su prezentaciju Oralne fokalne infekcije, (autorice: mr.sc. Alice Milevoj, dr. med.dent. i Leona Stemberger, dr.med.dent.) Učenicima je skrenuta pozornost na opasnosti za zdravlje koje mogu nastati kao komplikacija neliječenih zuba.

Učenici sedmih razreda  su pogledali prezentaciju Bakterije u usnoj šupljini (autorice: mr.sc. Alice Milevoj, dr.med.dent i Leona Stemberger, dr.med.dent) gdje je naglasak bio na posljedicama loše higijene zuba, te na prevenciji. Prezentacije je održala učiteljica prirode i biologije.

 Učenici osmih razreda izradili su sami prezentaciju na temu „Njega i zaštita zubi“, a učenici petih razreda plakate na temu „Uz zdravu prehranu zdravi zubi“, te su svoje radove prezentirali učenicima članovima Vijeća učenika, te učenicima 6.b i 5.b razreda.

Zaključili smo da pravilna prehrana, redovita higijena zuba i redovite kontrole zuba omogućuju zdrav i lijep osmijeh, ali i zdravlje cijelog organizma.

Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja učenici PŠ Vozilići  imali su aktivnosti vezane uz tu temu. Poslušali su priču o tužnoj Četkici koja nije imala koga četkati te je na kraju  pronašla svoju djevojčicu kojoj je bila od velike koristi. Zatim su pogledali kratak film "Kako se pravilno četkaju zubi". Ispunjavali su anketu o čuvanju zubi iz koje smo saznali da učenici redovito održavaju higijenu svojih zubića. Dobili su četkice na dar i njima su nakon odgledanog filmića  o pravilnom četkanju  pravilno očetkali svoje zubiće.

Produženi boravak matične škole protekli je tjedan (18.3.-22.3.) posvetio oralnom zdravlju i pridavanju važnosti očuvanja zdravlja zubi.

Učenici su sa svojim učiteljicama proveli razne aktivnosti: likovni uradak na temu Moj osmijeh, grupni projekt na temu (Ne)zdravi zubi, Kako pravilno prati zube?, igra; Čiji je ovo osmijeh? Čitanje priče „Gric i grec“, anketa na temu očuvanja zubi i razne druge…

U srijedu, 20.3., na Dan oralnog zdravlja, posjetio ih je zubni tehničar Dalibor s kojim su proveli zanimljivu radionicu u kojoj su učenici naučili gdje se stvara karijes na zubima i kako pravilno četkati zube te su razgovarali o važnosti pravilne prehrane i redovnog posjeta stomatologu.

PŠ Vinež obilježila je Svjetski dan oralnog zdravlja nizom raznih aktivnosti. Učenici su na redovnim satovima i produženom boravku razgovarali o pravilnoj oralnoj higijeni, pogledali su film „Stomatolog u vašem domu“, izrađivali slikovnicu na temu „Zdravi zubi“, rješavali prigodne zagonetke, rebuse i križaljke, a imali su i gosta predavača dr.med.dent. Marinu Licul Huskić. Doktorica je demonstrirala pravilno četkanje zubi, te je razgovarala s učenicima o važnosti održavanja oralne higijene i redovitom posjetu stomatologu.  

 

PŠ Kature obilježila je Dan oralnog zdravlja sljedećim aktivnostima. U prvom razredu učenici su pogledali PPT prezentaciju „Daj šest“ te crtali četkice za zube. U drugom razredu razgovarali su o zubima i oralnoj higijeni te izrađivali plakat. Treći i četvrti razred pogledali su prezentaciju o važnosti pranja zubi te su također izradili plakat. Aktivnosti su se nastavile i u produženom boravku, gdje su učenici s učiteljicama razgovarali o zdravoj/nezdravoj prehrani za zube, važnosti četkanja zubi i redovitom pregledu kod stomatologa. Pogledali su i edukativni film „Stomatolog u vašem domu“,  izradili plakat i crtali zubiće i pribor za oralnu higijenu.


Učiteljica Likovne kulture na svojim je satovima razgovarala o zdravlju zubi i usne šupljine, a učenici su crtali radove povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja te su ukrasili hol matične škole svojim radovima na temu „Oralnog zdravlja i zaštite zubi“.


Na satu Tjelesne i zdravstvene kulture, učenici petih i šestih razreda, obilježili su Svjetski dan oralnog zdravlja na temu „Dentalne traume kod sportaša“. Učenici su poslušali kako može doći do pojedinih ozljeda, kako prevenirati te ozljede i kod kojih sportova najčešće dolazi do ozljeda. Predavanje im je bilo jako interesantno te su sami ispričali neke svoje dogodovštine.

Na satu talijanskog jezika četvrtaši matične škole obilježili su Svjetski dan oralnog zdravlja učeći o tome kako se pravilno peru zubi i što nam je sve potrebno za oralnu higijenu. Razgovaralo se i o hrani, koju je poželjno jesti kako bi nam zubi bili zdravi te o onoj koju je dobro izbjegavati kako ne bi dobili karijes. Na kraju su učenici s učiteljicom Anom izradili i plakat koji je objedinio sve navedene teme. 

U sklopu školskog projekta  „Zaštita zubi“, na međunarodni Svjetski dan oralnoga zdravlja 20. ožujka, na satovima engleskoga jezika kod prof. Marize Hrvatin - Mahmutović  učenice četvrtog razreda matične škole Elena Mihić, Vedrana Česnik-Roce i Majda Šišić, te učenice 5.c razreda Amelia Vojić i Nina Belušić predstavile su svoje uratke kojima su istaknule promicanje zdravoga načina života (zdravu prehranu), pravilnu oralnu higijenu, redovite kontrole i preventivne preglede kod stomatologa, te ukazale i na moguće pojave bolesti uslijed neadekvatnog održavanja oralnog zdravlja. Plakati koje su u tu svrhu izradile učenice izloženi su u prostorijama škole.


Učiteljica engleskog jezika Jadranka Zulijani sa svojim je učenicima (trećim i osmim razredom) razgovarala o savjetima vezanim za zube i zubnu higijenu, nakon čega su učenici izradili plakat „Dental care tips“. U pripremi je i igrokaz na engleskom jeziku na temu zdravlja zubi.

Ovim se međunarodnim danom želi ukazati na važnost zdravih usta, promicati razvijanje svijesti o oralnom zdravlju i važnosti oralne higijene u svim dobnim skupinama.

oš ivo lola ribar zubi svjetski dan oralnog zdravlja
Galerija fotografija (15)