Organizator Enduro vožnje u Raši - Kiršić: Baštini pridonosimo, ne uništavamo je

Organizator Enduro vožnje u Raši - Kiršić: Baštini pridonosimo, ne uništavamo je

15.3.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Nakon prošlotjednog članka u kojem na nedavno organiziranu enduro utrku u Raši sa zgražanjem osvrnuli voditelj labinskog Narodnog muzeja Vedran Kos i raški student povijesti Mladen Bajramović, reagirao je potpredsjednik kluba Enduro Istra team Alen Kiršić.

Naime, sporan je bio posljednji dio 37-kilometarske trase međunarodnog natjecanja koji je prolazio kroz zgradu Prvomajske, nekoć važnog dijela rudarskog kompleksa, danas privatnog objekta u derutnom stanju. Usprkos dozvoli vlasnika zgrade za prolaz motociklista kroz prostorije, Kos i Bajramović tvrde kako je time obezvrijeđena uspomena na rudare te da se to nije smjelo dozvoliti, a posebno ne u dane obilježavanja Labinske republike.

- Sedam dana prije utrke ušli smo u zgradu i počeli s čišćenjem. Izveli smo pet traktorskih prikolica smeća i ostavili samo čiste prostorije, koje su jednako izgledale i nakon utrke. Apsolutno ništa nismo devastirali u zgradi, već je jedino očistili i time doprinijeli dignitetu rudara, stoga ne razumijem zašto nas se proziva, tvrdi Kiršić.

Organizator utrke usporedio je svoju manifestaciju s najvećom enduro utrkom na svijetu, austrijskim Erzberg rodeom, koji se također vozi na prostorima nekoć najvećeg rudnika željezne rude u Europi, a zbog koje cvjeta turizam na tom području. Također, navodi kako se u Rumunjskoj održava trodnevna enduro manifestacija pod pokroviteljstvom uglednog Red Bulla u kojoj trasa enduro utrke prolazi kroz čitav grad i njegove objekte.

- Na našoj manifestaciji nastupilo je preko 150 natjecatelja, uglavnom Austrijanaca. Naši su gosti ostvarili više od 300 noćenja u hotelima na Labinštini i za vrijeme svog boravka potrošili nemale novce, dakle osim što goste iz cijele Europe upoznajemo s našim krajevima i njezinom poviješću, direktno pridonosimo razvoju turizma na ovom području, kazao nam je Kiršić.

- Jedini cilj Vedrana Kosa i Mladena Bajramovića bio je ocrniti našu manifestaciju, tvrdi Kiršić. (Krešimir TADIJIĆ)

 

alen kiršic raša enduro vožnja mladen bajramovic vedran kos baština labinska republika uništavanje