Općinski sud u Labinu: Kiršić nije klevetao gradonačelnika Demetliku

Općinski sud u Labinu: Kiršić nije klevetao gradonačelnika Demetliku

3.2.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

Adriano Kiršić, labinski obrtnik i bivši gradski vijećnik, oslobođen je optužbe za kaznena djela klevete i uvrede po privatnoj tužbi koju je protiv njega pri Općinskom sudu podnio labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, objavila je u četvrtak nepravomoćnu odluku sutkinja Lorena Smoković.

Objasnila je da se Kiršićev navod da je "Demetlika ukrao kuću u Rapcu" iz dopisa zbog kojeg je tužen ne može smatrati klevetom jer ovaj nije govorio neistine, odnosno time nije ukazivao na kazneno djelo tužitelja, već na nezakonitost poslovanja gradskih vlasti. Kiršić, podsjećamo, već godinama javno povlači slučaj prodaje gradske nekretnine nekadašnjem gradskom šoferu Borisu Čekadi na atraktivnoj lokaciji u središtu turističkog Rapca neposrednom nagodbom za manje od 47 tisuća eura.

Važan dokaz, istaknula je Smoković, bio je i parnični postupak u kojem se od 2002. godine Državno odvjetništvo spori s Gradom Labinom i Borisom Čekadom o vlasništvu zemljišta. Drugostupanjski Županijski sud u Puli pravomoćnom presudom preinačio je, naime, onu labinskog Općinskog suda: ništavnim je proglašen sporazum Grada i službenog šofera iz 2002. prema kojem potonji građenjem (sagradio je dvokatnicu na mjestu prizemnice) stječe pravo vlasništva na zemljištu budući da tom prilikom nije proveden javni natječaj.

Kiršić je tužen i za uvredu jer je za Demetliku izjavio da je "totalna budala", no sutkinja je objasnila da treba sagledati cijelu rečenicu "Ako si ti zbog toga sretan, onda si totalna budala" iz dopisa koji je tuženik lanjskog svibnja predao u prijemnoj kancelariji gradske uprave.

Demetlika je tražio da se Kiršića zbog klevete kazni iznosom od sto dnevnih dohodaka te iznosom od 30 tisuća kuna sa zateznim kamatama zbog uvrede, odnosno izricanjem jedinstvene novčane kazne od 180 dnevnih dohodaka. Sutkinja Smoković najavila je da će cjelovitu presudu, čijem je izricanju prisustvovao samo Kiršić, dostaviti u roku mjesec dana. (I. RADIĆ)

 

demetlika sukob interesa pogodovanje kuća u rapcu adrijano kiršić boris čekada presuda kleveta