Općina Sveta Nedelja: Prioritet je asfaltiranje prometnica na području Štrmca i Šumbera

Općina Sveta Nedelja: Prioritet je asfaltiranje prometnica na području Štrmca i Šumbera

21.5.2015. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Posljednja sjednica Općinskog vijeća Sv. Nedelje bila je i znaku analize proračuna za prošlu godinu. Prihod proračuna u 2014. bio je 13,5 milijuna kuna, što iznosi 89 posto od planiranog. Većinom su to prihodi ostvareni od prodaje nefinancijske imovine, poreza i prireza, pomoći izvana, te upravnih i administrativnih pristojbi.

 

Rashodi su u istom periodu iznosili 12,6 milijuna kuna, ili 87 posto od planiranoga, pa je višak od 870 tisuća kuna prenijet u tekuću godinu, obrazložio je na posljednjoj sjednici Vijeća, načelnik Gianvlado Klarić.

 

 

- Sredstva su trošena sukladno Planu i na zadovoljstvo svih, novac je domaćinski raspoređen za planirane potrebe, od rashoda za zaposlene i materijalno poslovanje, na subvencije poljoprivrednicima, malim i srednjim poduzetnicima, na donacije vatrogasnoj postrojbi, dječjem vrtiću, produženom boravku u školi, uzgajivačima istarskog goveda, na jednokratne pomoći građanima i na stipendije.

 

 

Financiran je rad političkih stranaka, civilne zaštite i spašavanja, razne su donacije pripomogle rad u kulturi i sportu, istaknuo je Klarić

- Nije se štedjelo na školstvu i obrazovanju, jer se najviše novca dalo za nabavku novih udžbenika, stipendije su dodijeljene svima koji su je zatražili, financirao se predškolski uzrast i socijalni program, rekao je Klarić, te dodao kako je sada prioritet asfaltiranje prometnica na području Štrmca i Šumbera.

 

Vijećnici su jednoglasno prihvatili Odluku o godišnjem izvršenju Proračuna za 2014. Na sjednici je raspravljalo i o izvršenom planu komunalne infrastrukture za proteklu godinu. Usklađenje obaveza prema Zakonu o gospodarenju otpadom, bile su najvažnije aktivnosti komunalnog društva "1. Maj" Labin, jer je kompletna odgovornost za gospodarenje otpadom prenijeta s tog poduzeća na jedinice lokalne samouprave.

 

 

- Naša tvrtka više nije odgovorna za gospodarenje otpadom, već su to općine, kao jedinice lokalne samouprave. Mi jesmo ekipirani bolje i imamo veće iskustvo u tom poslu, te i dalje radimo sve što je potrebno za jedinice lokalne samouprave, kandidiramo projekte prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a glavni cilj bio nam je uskladiti sa zakonom i pravilima, sve što je vezano za infrastrukturu.

 

 

Deponij Cere spreman je za cjeloviti sustav gospodarenja otpadom istarske Županije i sad čekamo početak rada županijskog centra Kaštijun, što bi trebalo biti najkasnije 1. kolovoza, rekao je u svom podužem izlaganju vijećnicima, direktor komunalnog poduzeća "1. Maj", Alen Golja. Golja je pojasnio kako se Općina Sveta Nedelja kandidirala i za nabavku zelenih otoka, a u tijeku je procedura nabavke još jednog vozila za zbrinjavanje komunalnog otpada. Na vijećničko pitanje zašto se prebrzo kreće s ovrhama na račune građana, koji na vrijeme ne podmiruje komunalne naknade, a da se s njima prethodno ne porazgovara Golja je odgovorio da Općina nije poput HEP-a.

- Nismo poput vodovoda ili HEP-a da možemo obustaviti isporuku usluge, imamo ozbiljan problem s likvidnošću i nikad nismo išli u ovrhu, a da prije toga nismo zvali vlasnika i ponudili mu dogovor s obročnim plaćanjem, odgovorio je Golja. A. ŠĆULAC

 

 

asfaltiranje proračun općina sveta nedelja gianvlado karlić