Općina Sveta Nedelja: BIJESNI GRAĐANI TRAŽE HITNO SANKCIONIRANJE ŠPORKULJA: Mještani očistili šumu, no ubrzo su nesavjesni pojedinci iskrcali novo smeće, među kojim je i KANCEROGENI AZBEST

Općina Sveta Nedelja: BIJESNI GRAĐANI TRAŽE HITNO SANKCIONIRANJE ŠPORKULJA: Mještani očistili šumu, no ubrzo su nesavjesni pojedinci iskrcali novo smeće, među kojim je i KANCEROGENI AZBEST

13.3.2021. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Naime, već tjedan dana nakon eko akcije smeće je opet osvanulo na istim mjestima na cesti u šumi, točnije na dionici nerazvrstane ceste Vrećari - Štrmac.


Očaju mještana nije bilo kraja te su se ovaj put izravno obratili općini i zatražili da postavi kamere ili znakove za videonadzor i da poduzme ozbiljne mjere kako bi se spriječilo svako daljnje nepropisno odlaganje - dijelom čak i kancerogenog otpada. Zatražili su i medijsku potporu kako bi potakli raspravu i kako bi se nešto konkretno i što brže poduzelo.

"U općini su se pohvalili kako reagiraju na svaku dojavu o odbačenom krupnom otpadu. Molimo općinu da provede svoje riječi u djelo i nadamo se, kao što stoji u navedenom tekstu, da se javljaju na sve apele građana. A naš apel je slijedeći: Od čišćenja koje su građani organizirali, nakon kojeg su kontaktirali općinu, a koja je rekla kako će se poduzeti konkretni koraci, ništa se nije poduzelo. Počelo se gomilati novo smeće. Kancerogeni azbest još uvijek stoji u šumi, a od komunalnog redara ni glasa. Ljudi bacaju smeće na istim mjestima koje smo počistili i koje treba zaštititi. Želimo znati kada možemo očekivati promjene? Kada će početi raditi komunalni redar? Kada će se doći skupiti kancerogeni materijal i kada će se pokupiti novonastalo smeće, taksativno je navela Mateja Klapčić u ime stanovnika sela Beneci.


Odgovor smo potražili u Općini Sveta Nedelja gdje su, prije svega, pohvalili i podržali visoku svijest mještana o lijepom i uređenom okolišu te njihovu inicijativu da se vlastitim snagama, zajedno s komunalnim poduzećem "Prvi maj" Labin, očisti dionica nerazvrstane ceste Vrećari - Štrmac.


- Upoznati smo s problematikom navedene ceste i upravo zato je u prosincu, prema nalogu Općine, komunalno poduzeće uklonilo krupni otpad. Na žalost, otpad se opet, zbog ponašanja nesavjesnih pojedinaca, pojavio na navedenoj trasi, prije i poslije navedene akcije čišćenja koje su organizirali žitelji naselja Beneca, rekla nam je vršiteljica dužnosti načelnika općine Irene Franković.

Kako je dodala, unatrag par tjedana komunalno poduzeće opet je pokupilo nepropisno odložen otpad, a odluka je da se i ovaj put ponovno sanirat to područje i pokupi sve što je nepropisno odbačeno u obližnju šumu kraj navedene ceste.


- Istina je da na svaku dojavu o odbačenom krupnom otpadu bačenom na nepropisna mjesta, Općina reagira te ih se sanira. Naime, u proračunu za 2021. godinu, u Programu zaštite okoliša, predviđena su sredstva namijenjena upravo za saniranje divljih deponija, financira se odvoz smeća kontejnerima te odvoz krupnog otpada, a žitelji Općine Sveta Nedelja selektivni otpad mogu odvesti na pretovarnu stanicu Cere. Tijekom godine dva puta se stavlja na raspolaganje građanima mobilno reciklažno dvorište koje bude postavljeno prema rasporedu u središta mjesnih odbora Nedešćina, Snašići, Šumber, Štrmac i Sveti Martin. U veljači su isporučene plave i žute kante čime zaokružujemo cijelo područje Općine Sveta Nedelja s obzirom da su do sada žute i plave kante imala samo naselja Štrmac i Nedešćina, kaže nam v. d. načelnica Irene Franković.

Branko Biočić


Beneci šporkulje općina Sveta Nedelja Štrmac smeće otpad