Općina Raša: Postavljena spomen-ploča poginulim rudarima

Općina Raša: Postavljena spomen-ploča poginulim rudarima

5.11.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Načelnica Raše Glorija Paliska Bolterstein i predsjednik udruge "Veneziani nel Mondo" iz Venecije Bruno Giuseppe Moretto otkrili su u srijedu, 4. studenoga, u Raši spomen-ploču u čast nastradalima u najvećoj mirnodopskoj rudarskoj nesreći, koja se u ovom naselju dogodila prije 75 godina. Spomen-obilježje donacija je spomenute udruge iz Italije, a postavljeno je u povodu obilježavanja Dana Općine Raša.
 

"U sjećanje na jutro 28. veljače 1940. godine, kada je 185 radnika poginulo u rudniku", piše na dvojezičnoj ploči, koju je izradio Giulio Bornacin iz Portogruara. Idejni začetnik njena postavljanja  je pisac Antonio Venturin, autor knjige koja tematizira rudarsku tragediju. Venturin, nažalost, nije doživio postavljanje ploče – preminuo je dan uoči svečanosti.
 
 
"Ova je ploča simbol sjećanja na generacije naših djedova rudara, na težak život njih i njihovih obitelji. I dio je nasljedstva koje imamo jer pripadamo ovom kraju; kraju u kojem gotovo da nije bilo obitelji koja nije imala rudara – oca, brata, nonića u Raši, Podlabinu, Labinu, Štrmcu, Ripendi, Plominu, Podpićnu, Tupljaku", rekla je raška načelnica Paliska Bolterstein te je zaključila:
 
 
"Naša je obaveza sačuvati te tradicionalne vrijednosti, a našim se precima odužiti nastojanjem da se oživi raško podzemlje kroz kulturno-turističke sadržaje, da bogata rudarska i industrijska vrijednost našeg kraja jedno sutra iznova bude naš glavni ekonomski, socijalni, politički, pa čak i kulturološki pokretač".
 
 
Skupu se, uz pripadnike regionalnih i lokalnih vlasti iz Italije, obratio i Paolo Palminteri, generalni konzul Republike Italije u Rijeci.

Foto: Tanja Škopac
 
 
 

opina raša raša dan općine spomen ploča.glorija paliska bolterstein poginuli rudari tullio vorano kova je nasa