OPĆINA PIĆAN PRED ZAMRŠENIM PROBLEMOM: KAKO NAPLATITI UČENIČKE I STUDENTSKE KREDITE? Društveno korisnim radom prebiti dugove

OPĆINA PIĆAN PRED ZAMRŠENIM PROBLEMOM: KAKO NAPLATITI UČENIČKE I STUDENTSKE KREDITE? Društveno korisnim  radom prebiti dugove

17.2.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Vijećnici Općine  Pićan na protekloj su sjedni-ci odgodili donošenje odluke  o vraćanju učeničkih i studentskih kredita, točke koja  se na dnevnom redu našla na  prijedlog Jasmine Slivar, vijećnice s nezavisne liste Kristine Đurović.

Slivar je to učinila da bi predložila pretvaranje dugovanja u  društveno koristan rad, čime  bi se riješio problem koji se  pokazuje izrazito nepopularnim. Naime, siromašna Općina Pićan učenicima i studentima nije mogla ponuditi  stipendije, nego beskamatne  kredite, koje su dužni vratiti nakon dobivanja stalnog zaposlenja. Iznosili su 300 kuna  za učenike i 500 kuna za studente mjesečno. S tom praksom je prekinuto prije pet,  šest godina unatrag (u Općini ne znaju točno kada), približno s puštanjem u pogon  Tvornice kamene vune Rokwool, koje je osnažila proračun i omogućila dodjelu stipendija, samo studentskih u  visini od 500 kuna. Dinamika  vraćanja kredita je slaba, prije svega što je mali broj onih  koji su dobili stalno zaposlenje, a i onima koji ga imaju u  današnjim uvjetima nije lako  izdvajati po 500 i 300 kuna.

- Prema podacima koje  sam prikupila, kredite je koristio 41 učenik i student, a ukupno preostalo dugovanje iznosi 444 tisuće kuna, što znači da prosječno dugovanje  iznosi nešto više od 10 tisuća kuna. Prošle godine naplaće-no je samo dvije tisuće kuna, kaže Slivar.

I Matej Selar, vijećnik iz redova HDZ-a, bio je svojevremeno korisnik kredita.

- Prema mojim saznanjima 25 do 30 posto korisnika kredita još uvijek studira, što znači da još nisu obavezni vraćati kredit. I sam spadam među njih jer trenutno radim na diplomskom radu na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, kaže Selar.

S pravne strane tužba protiv onih koji imaju stalni posao bila bi ispravna, ali s moralne, nakon što je Općina uvela stipendije, to ne bi do-bro izgledalo i toga su svjesni svi vijećnici. Otpis kredita čini se potez kojim bi pro-blem nestao, ali to nije pošteno prema onima koji su  ga vratili ili ga vraćaju.

Branko Ružić, nositelj nezavisne liste, dao je prijedlog u korist pronatalitetne politike: otpisati dužnicima tri tisuće kuna duga za prvo dijete u braku, a za svako sljedeće po četiri tisuće.

Ideja nije odbačena, ali je većina ipak za odrađivanje duga. Slivar je predložila da se korisnicima predloži nagodba o tome kakvim radom žele dug vratiti, na što bi morali odgovoriti u roku od dva mjeseca, a odrađivali bi ga u roku od dvije godine. Jedino što nije naišlo na odobravanje je cijena sata rada od 250 kuna.

Time bi se dobilo oko 1.800 sati rada, što nije zanemarivo, ali preveliki iznos cijene rada naprosto bode u oči. Primjerice, nedavno se u medijima moglo pročitati da je najveća prosječna cijena rada u Europskoj uniji u Danskoj gdje iznosi 25 eura, što je oko 190 kuna. Stoga je zaključeno da se odluka odgodi za sljedeću sjednicu, do koje će biti obavljeni razgovori s korisnicima kredita.

Robi SELAN

studenti općina pićan pićan jasmina slivar krediti stipendije rad za opće dobro rockwool