Općina Pićan ne može Rockwoolu onemogućiti rad

Općina Pićan ne može Rockwoolu onemogućiti rad

15.1.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

U Općini Pićan lani je došlo do smjene vlasti, koju sada čini koalicija nezavisnih lista, HSLS-a i HNS-a, na čelu s načelnikom Ivanom Frankovićem, dok je IDS prešao u oporbu. Gotovo sve su komunalne stavke podbacile, budući da je proračun ostvaren u dvostruko manjem iznosu. Razlog su, po objašnjenju bivšeg IDS-ovog načelnika Branka Ružića, bili izostanci obećanih državnih dotacija vezanih uz Rockwool. Najrealniji je bio plan vodoopskrbe s iznosom od 450 tisuća kuna, koji je ostvaren s 334 tisuće.

Radovi u vezi s kanalizacijom planirani su s milijun i pol kuna, a ostvareno je oko dvjesto tisuća. Iako su bile predviđene, priprema za gradnju mrtvačnica u Pićnu i Tupljaku nije bilo, kao ni širenja groblja u Pićnu. Najveći je podbačaj pak uređenje Poduzetničke zone u Potpićnu, u kojoj je danas Rockwool, za što je planirano šest milijuna, a ostvareno nešto manje od 800 tisuća kuna.

Na pitanje o ovogodišnjem proračunu, koji je »težak« oko 6,7 milijuna kuna, novi prvi čovjek Općine odgovara da nije realno 50 posto manji od lanjskog, već je »sveden u normalne okvire« te da je prije godinu dana bilo upitno odakle Općina namjerava napuniti proračun od 14 milijuna kuna. U ovoj godini, kaže Franković, najveća kapitalna investicija je kanalizacija oko stare jezgre Pićna, u što će se utrošiti milijun kuna i za što je već izdana građevna dozvola. U samoj jezgri neće se ništa graditi, već će se naručiti projekti i zatražiti dozvole.
- Jedna od najaktualnijih tema bila je tvornica Rockwoola. U tijeku su mjerenja imisija pokretnim stanicama, no što će biti ako ona pokažu da nema zagađenja, odnosno da je sve prema zakonu?
- Glede Rockwoola Općina Pićan će i dalje ustrajati na poštivanju svih propisa zaštite okoliša. Ako nezadovoljstvo bude i dalje prisutno, u dogovoru ćemo poduzimati daljnje korake, a prvi je revizija studije utjecaja na okoliš. Tu svakako računamo na pomoć i suradnju svih, kako stanovništva, tako i nadležnih institucija, a posebno županijskog Povjerenstva za praćenje utjecaja rada tvornice na okoliš i zdravlje ljudi.
- Dakle, poglavarstvo ne razmišlja slično kao udruge Naša zemlja, Pineta i Ekop Istra, koje su pozvale Općinu na prekid ugovora s Rockwoolom?
- Prije svega nameće se pitanje koji to ugovor Općina može raskinuti da bi riješila stvar. Iz samog traženja Ekop Istre koje je upućeno vijeću neupućeni bi mogli steći dojam kako je dovoljno da Općina raskine ugovor o kupoprodaji zemljišta pa da se time riješe svi problemi. Treba shvatiti da Općina nije, niti može, bilo kakvim ugovorom nekome onemogućiti ili omogućiti rad pa tako ni Rockwoolu. Odgovornost za nastavak proizvodnje i uvjeti pod kojima će se to dogoditi su na državnim i županijskim institucijama, a ne na Općini.
- Hoće li se smanjiti troškovi rada općinskih službi, što je bila primjedba nekih vijećnika?
- O racionalizaciji troškova vodi se računa od početka i postignuti su sasvim opipljivi rezultati. O nekim značajnijim smanjenjima troškova zaposlenih ne može se govoriti, jer Općina mora poštivati kolektivni ugovor kojim se uređuje radnopravni status zaposlenika, što podrazumijeva i njihova materijalna prava.
- Koje će tvrtke još doći u Poduzetničku zonu, osim Rockwoola?
- Zasad još nema nekih preciznijih podataka o tome.
- Koje bi bile Vaše primjedbe na pisanje Glasa Istre i Vaša poruka žiteljima općine?
- Nekih većih primjedbi na pisanje nemamo, osim što mislim da bi se mogla naći i neka moja bolja fotografija. Pored svih problema na koje smo naišli od preuzimanja vlasti, još nismo uspjeli, kao što je bilo planirano, održati zborove građana ne bi li svima iz prve ruke dali informacije o stanju u općini. Također smo planirali i susrete s našim obrtnicima, koji opet zbog svih ovih zbivanja nisu održani. Moja želja je bila da uspostavim neposredniji kontakt s građanima, jer ova vlast može i mora u svakom trenutku položiti građanima račune za svaku proračunsku kunu. Stoga ih pozivam da nam se jave s prijedlozima, kritikama i idejama. U svakodnevnim kontaktima vidim, a i osjećam, da je ljudima dosta svega, da očekuju daljnje i korjenitije promjene. Mogu obećati, bez obzira koliko će to izgledati kao otrcana politička fraza, da nam bolji dani sigurno dolaze.

IDS: Nova vlast se nije snašla

Nova općinska vlast nije se snašla na novim funkcijama. Nažalost, od projekata koji su bili zacrtani i sredstava koja su se trebala namaknuti od državnih i međunarodnih institucija ostvarena je samo minimalna svota. I sama činjenica ostavki osoba na najvišim funkcijama u poglavarstvu i u vijeću govori sve. Ova garnitura nije dorasla kvalitetnom vođenu Općine, rekao nam je Branko Ružić (IDS). Na pitanje o (ne)punjenju prošlogodišnjeg proračuna istaknuo je da je on podbacio jer se nije ostvarila prodaja zemljišta u poduzetničkoj zoni, kao ni izgradnja infrastrukture, za koju je novac trebao doći od Ministarstva gospodarstva i Hrvatskih voda. Po njemu, kriva je i Općina, jer nisu dobivene građevinske dozvole za infrastrukturu zone. Samo za dio koji pripada Općini, tvrdi Ružić, postoji najmanje desetak zahtjeva za gradnju pogona veličine Rockwoola.

Što nakon ostavke predsjednika Općinskog vijeća

Nakon što je nedavno Livio Švić, predsjednik vijeća, podnio ostavku, postavilo se pitanje sazivanja sjednice. Franković veli da još nije odlučeno koji će od dva zamjenika sazvati novu sjednicu, no zna se da će na Švićevo vijećničko mjesto sjesti Kristina Đurović s Nezavisne liste Lina Baškere.

Pićan Franković Rockwool Ružić nemogućnost djelovanja