Općina pićan donijela proračun težak 8,75 milijuna kuna

Općina pićan donijela proračun težak 8,75 milijuna kuna

24.12.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Vijeće Pićna prekjučer je prihvatilo proračun za 2010. godinu u iznosu od 8,75 milijuna kuna, a izglasane su i izmjene i dopune proračuna za 2009. godinu u visini od 8,76 milijuna kuna.

 

U godini pred nama Općina namjerava uprihoditi tri posto više od poreza i 48 posto više pomoći od države. S druge strane, računa na 55 posto manje od prodaje neproizvedene  imovine. Na rashodovnoj strani najveće povećanje u odnosu na ovu godinu, 111 posto, bilježi sport, slijedi socijalna skrb s 55 posto, kultura s 38,4 posto i zdravstvo s 19,5 posto. Radi se o manjim iznosima koji zbrojeni čine 15 posto proračuna. Najveći udio, 45 posto, otpada na komunalnu infrastrukturu, čijih 3,97 milijuna kuna znači šest posto manje nego ove godine.

Dokument je prihvaćen uz suzdržane glasove oporbe, nositelja nezavisne liste Branka Ružića i Doris Floričić iz Akcije mladih. Ružić smatra da se proračun neće ostvariti, da je umjesto u kulturu više novca trebalo usmjeriti u gospodarstvo te da nova zapošljavanja u Općini nisu potrebna. Naime, izglasano je otvaranje dva nova radna mjesta: komunalnog redara i koordinatora za ekologiju, turizam i kulturu. Redara zato što komunalno poduzeće Biben odlazi u stečaj zbog dugovanja državi pa njegove  poslove preuzima Jedinstveni  upravni odjel, a koordinatora  da bi Općina dobila osobu koja će usklađivati akcije za uklanjanje Tvornice kamene vune Rockwool. Ružić je skeptičan prema tom radnom mjestu jer nije bilo navedeno u prvom čitanju proračuna. Smatra i da je ono "samo paravan za prihvaćanje činjeničnog stanja oko Rockwoola" tj. da se Vijeće samo formalno protivi tvornici jer je postalo svjesno da bez njezine komunalne naknade ne može ostvariti proračun.

Jednoglasno su prihvaćene izmjene prostornog plana uređenja općine, kojima se daje mogućnost dobivanje građevinske dozvole uz ispuštanje otpadnih voda u nepropusne septičke jame u razdoblju do izgradnje kanalizacije s biopročišćivačem. R. SELAN

 

Općinske mjerne stanice  obuhvatnije od Rockwoolovih

 

Posebna točka dnevnog reda bila je rasprava o Tvornici kamene vune kojoj su prisustvovali gađani nezadovoljni njenim radom: Leonardo Marčac, Anton Marčac, Davor  Vidas i Mladenka Vidas. Verđilio Karlić (IDS), predsjednik Odbora za Rockwool, izvijestio je susretu sa županom Ivanom Jakovčićem, koji obećao financijsku po u zaštiti od onečišćen tvornice. Karlić je spomenuo i pitanje obeštećenje onih koji se zbog nepnošljivog stanja budu selili, što je izazvalo reakciju Leonarda Marčaca, koji smatra da je greška o tome uopće govoriti je to znači popuštanje pritiscima. Nepovjerenje prema mjernim stanicama koje Općina namjerava nabaviti u sljedećoj go izrazio je Anton Marčac tvrdeći da one mogu mjeriti 50 do 70 posto onečišćenja. Nositeljica nezavisne liste  Kristina Đurović napomenula je da će općinske  mjerne stanice mjeriti i  one tvari koje Rockwoolove ne mjere.

pićan rockwool proračun anton marčac branko ružić mjerne stanice