Općina gasi Pićantrans i tuži direktora

Općina gasi Pićantrans i tuži direktora

23.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

PIĆAN -Pićansko poglavarstvo namjerava podnijeti kaznenu prijavu protiv direktora tvrtke Pićantrans Bernarda Benazića zbog nepodnošenja izvješća o poslovanju tvrtke skupštini. Uz ovu odluku na posljednjoj je sjednici poglavarstvo odlučilo i da se spomenuta tvrtka, zamišljena kao baza pićanskih prijevoznika radi suradnje s Rockwoolom, konačno ugasi.

 

Načelnik Ivan Franković zbog tih je poslova, odnosno »nalaženja najbezbolnijeg načina gašenja tvrtke« jučer posjetio jednog labinskog odvjetnika, potvrdio nam je pročelnik Anton Bažon. Uporište za tužbu Općina vidi u Zakonu o trgovačkim društvima.

 

- Pićantrans grupu osnovala je Općina, koja je bila jedini vlasnik i koja je osigurala temeljni kapital od oko 20 tisuća kuna. S obzirom na to da tvrtka nije nikad stvarno radila nakon što je potrošen temeljni kapital, direktor je morao u određenom roku, koji je u praksi tri tjedna, obavijestiti skupštinu da nema priljeva novca i da se gomilaju gubici. Stečaj bi direktor morao proglasiti u roku od tri mjeseca od blokade računa. Ništa od toga se nije dogodilo, a obaveze tvrtke prema direktoru u smislu isplate plaće i dalje idu, priča Bažon. Po njegovim riječima, Benazić je najavio ostvarivanje tih svojih prava tužbom protiv Pićantrans grupe. Navodne obveze te tvrtke prema Benaziću, uz njegovu plaću od oko pet tisuća kuna neto, sada iznose oko sto tisuća kuna. Bažon međutim tvrdi da Općina nema nikakvih obaveza prema Pićantrans grupi ili Benaziću, ali ne može ni do kraja raščistiti stvari jer su svi dokumenti kod Benazića.

 

Benazić: Nikog neću tužiti

Benazić nam je jučer izjavio da je u vrijeme donošenja odluke bio u bolnici te da nema pojma ni o kakvim tužbama Općine. Zanijekao je i da kani tužiti bilo koga zbog svoje plaće.
- Čim su počela previranja u Općini, odnosno kad je smijenjen Branko Ružić, dao sam ostavku na mjesto direktora i to usmeno u zapisnik na sjednici vijeća. Skupština od mene nikad nije tražila nikakve podatke. Točno je da sam službeno još direktor, ali je očito da me skupština ne želi razriješiti, tvrdi Benazić. Dodaje da nema nikakvog razloga za tužbe protiv njega jer je radio po zakonu. Tvrtka je, kaže, osnovana koncem 2006., a on je već nakon nekoliko mjeseci dao ostavku.

 


Podsjećamo, Benazić, HSLS-ov vijećnik oko čijeg je ponovnog aktiviranja mandata nedavno bilo spora, bio je najprije u koaliciji s IDS-om u kojem je glavnu riječ vodio načelnik Branko Ružić, pa je bio i njegov zamjenik u poglavarstvu, no kasnije mu je otkazao suradnju i pridružio se drugoj, oporbenoj struji, koju je podržavao i dio IDS-a. Jedno je vrijeme surađivao s novim načelnikom Ivanom Frankovićem, kojeg je općinski IDS isključio, no onaj središnji to nikad nije potvrdio, da bi se potom i od njega politički »oprostio«.


U međuvremenu se mijenjao i sastav skupštine Pićantrans grupe. Ljetos je vijeće u nju izabralo Ivana Fornažara, Ivana Smilovića, Veljka Brenka, Valtera Belušića i Klaudija Marfana. Iz starog saziva ispali su pak Boris Bilić i Branko Ružić.

 

Smilović: Predlagao sam stečaj

Potvrđujući spremnost da sazove skupštinu i uvede stečaj, njen predsjednik i bivši pićanski vijećnik Ivan Smilović kaže da administrativne poslove i dodatne provjere mora obaviti Općina, a potom je on voljan potpisati dokumente.


- Meni je statut Pićantrans grupe nedostupan, pa treba provjeriti kakva je uloga skupštine jer se u slučaju jedne druge općinske tvrtke - Bibena, dogodilo da ona uopće nije bila predviđena statutom. Pretpostavljam da Benazić očekuje u Pićantrans grupi isti scenarij kao onaj s Bibenom. Obračunavat će si plaću dok ne dođe do smjene vlasti i nađe se netko tko će sanirati dugove i tvrtku, odnosno njemu isplatiti novac. Zato sam i predlagao na sjednicama da se lijepo proglasi stečaj, i onda će i Benazić i država sa svojim doprinosima ostati bez para, kazao nam je Smilović, koji je nedavno podnio ostavku na vijećničko mjesto, gdje je jedno vrijeme zastupao HSU, a potom djelovao nezavisno.


- Što se mene tiče, mogu na vijeću i nekoga drugoga postaviti za predsjednika pa neka on rješava stvari. Ono što me nervira jest ovo stalno odugovlačenje, zaključio je Smilović.


Čini se da će s Pićantrans grupom, koja je morala ovdašnjim prijevoznicima osigurati svojevrsni privilegirani status u odnosu prema Rockwoolu, još jedna stranica pićanske političke kronike neslavno završiti.

K.S.R.

Foto: Bernard Benazić 

 

Rockwool Pićantrans Ružić Benazić Smilović prijevoznik gospodarstvo tužbe