Online referendum „za“ ili „protiv“ Termoelektrane Plomin 3 + upute

Online referendum „za“ ili „protiv“ Termoelektrane Plomin 3 + upute

28.11.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Nakon objave vijesti u Glasu Istre pod naslovom „Zgotovljena projektna dokumentacija: Plomin 3 ide dalje, HEP Istru ne pita", na Internet domeni www.plomin.com pokrenut je online referendum kojim se želi ispitati mišljenje građana o tome podržavaju li  ili ne gradnju Termoelektrane Plomin 3.

Labinština je inače poznata i po tome što na  malom području egzistira nekoliko industrijskih postrojenja, od Holcima u Koromačnu, Termoelektrane u Plominu, ITV na Mostu Raša, pa do famoznog Rockwoola u pićanskoj dolini koji posljednje 3 godine izaziva konstantan revolt građana koji žive u široj i daljoj okolici.  Kontroverzni Rockwool podijelio je istarsku,ali i hrvatsku javnost oko pitanja prava na zdrav život i pitanja privlačenja stranih investicija te pokretanja proizvodnih djelatnosti i otvaranja radnih mjesta.

Podsjetimo da je hrvatska Vlada  donijela zaključak da se s obzirom na gospodarsku krizu, ovakvi projekti proglašavaju od posebnog interesa za Državu. Drugim riječima - projekti idu daje makar se svijet urušio.

Kako se ovakvi veliki projekti ne stvaraju preko noći, te se za izgradnju TE Plomin 3 znalo duži niz godina, ovakvi online referendumi pokazuju samo posljednji krik osviještenih pojedinaca, javno izražavanje svog mišljenja u brutalnim bespućima surovog neoliberalnog kapitalizma s manijakalnim porivom ka gomilanjem svota na bankovnim računima.

Pitanje je mogu li nas ovakvi projekti spasiti i koliko se oni kvalitetno sprovode.

 

Suprotno napisima jednog istarskog medija, online-referendum nije pokrenula ekološka udruga Naša zemlja.

 

 

„pesimist je dobro informiran čovjek" 

 

 

Vezane vijesti:

Dr. Branimir Molak: stop gradnji elektrana bez uklanjanja goleme neracionalnosti HEP-a (Dokumenti dostupni za preuzimanje)

Sve vijesti vezane uz TE Plomin

 

UPUTE ZA ISPUNJAVANJE Online-referenduma: "ZA" je glas za TE Plomin 3 tj. podržavanje gradnje, dok je "PROTIV" glas protiv izgradnje TE Plomin 3.

Ne glasa se za referendum - nego se glasanjem "ZA" ili "PROTIV" ispunjava svrha ONLINE-REFERENDUMA.

 

 

 

 

 

 

 


 

te plomin plomin3 gospodarstvo energetika hep investicija referendum