Ogromna ušteda na proračun: postavlja se nova javna rasvjeta!

Ogromna ušteda na proračun: postavlja se nova javna rasvjeta!

14.3.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ekologija

S jučerašnjim danom započeli su iznimno važni radovi koji će nakon završetka donijeti ogromne uštede na gradski proračun ali i kvalitetniju tehnologiju na područje Labina.

Radi se o početku radova na zamjeni rasvjetnih tijela diljem grada za što je Grad Labin nedavno proveo javnu nabavu te se danas krenulo sa zamjenom ukupno 1301 rasvjetnog tijela na području Grada novom i modernijom tehnologijom LED rasvjete.

Nakon provedenog postupka nabave, izabran je izvođač radova, odnosno zajednica ponuditelja: Tecmon d.o.o.; el.c.ELECTRON d.o.o.; TIM-WATS d.o.o. te ugovorena vrijednost nabave iznosi ukupno 1.763.490,99 kuna bez PDV-a (234.055,48 Eura plus PDV).

Podsjetimo kako su projektom obuhvaćene glavne gradske prometnice na području grada Labina, te naselja Vinež, Kapelica i Rabac (ulica Zelenice, Antona Selana, Istarska, ulica Slobode Rabac i Labin, Karla Kranjca, Vilete, Senari, Alda Negrija, ceste 5103, 5081, D66 i dr.

„Ovo ulaganje najbolji je primjer gospodarenja gradskim proračunom. Naime, zamjena rasvjetnih tijela kvalitetnijom i modernijom tehnologijom donijet će mnoge benefite. Ne samo da će sama rasvjeta biti bolja i vidljivost veća, već kroz uštedu energije veću od 50% godišnje u odnosu na dosadašnju, ulaganje isplaćujemo kroz već nakon nešto više od tri godine. Jedan je to od brojnih projekata Grada Labina kojim nastavljamo dalje razvijati zelene politike planirajući budućnost na racionalan način“ – istaknuo je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Valja istaknuti kako je ukupna godišnja potrošnja mjernih mjesta obuhvaćenih projektom trenutno 1.134.190 kWh/god. Očekivane uštede energije iznose 598.926 kWh/god, Ovime se na projektnoj cjelini ostvaruju uštede od 52,8% u odnosu na postojeću potrošnju. Ekvivalentno smanjenje emisija CO2 iznosi 140,63 tCO2/god.

javna rasvjeta radovi infrastruktura struja