Oduzima li nam se pravo na zdravlje?

Oduzima li nam se pravo na zdravlje?

2.2.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U petak, 4. veljače obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka, inicijativa stara 22 godine, koja ujedinjuje svjetsko stanovništvo protiv raka, a čiji je cilj obilježavanja spasiti milijune smrtnih slučajeva koji se mogu spriječiti svake godine podizanjem svijesti i edukacijom te pritiskom na vlade i pojedince diljem svijeta da poduzmu mjere u svrhu smanjenja pojavnosti i smrtnosti od raka te poboljšanja kvalitete života oboljelih od raka – tako barem stoji zapisano u dokumentima Međunarodne agencije za istraživanje raka nastalima na inicijativu Europske komisije, a koje, eto, već dva desetljeća obilježavamo razno-raznim projektima – no, na Labinštini smo unazad dva mjeseca svjedoci toga da samo neki imaju to pravo.

Rak dojke je najčešće dijagnosticirana zloćudna bolest, a svima je nažalost poznata činjenica da labinski Dom zdravlja ostaje bez aparata za mamografiju i da se na nivou županije pokrenula inicijativa za nabavkom mobilnog mamografa za istarske žene, koji bi jednom tjedno bio stacioniran u Labinu i ostalim gradovima, a što bi na neki način refundiralo izostanak ovih važnih aparata u svim gradovima Istre.  Što to znači za Labinjanke, za žene Labinštine koje gravitiraju Domu zdravlja Labin i odazivaju se na preventivne preglede?

„Nemojte mi zamjeriti ako konstatiram da to nije problem samo žena; to je problem i nas muškaraca, nemogućnost preventivnog mamografskog pregleda utječe na cijele obitelji. Naše Labinjanke su me oštro prozvale, očekujući da spasim situaciju. Ne zamjeram im; ne znaju da je to u nadležnosti Županije, ali kao sin, suprug i otac imam obvezu reagirati. Iako tema o kojoj u uređenoj državi ne bi trebali razmišljati, o istoj razgovaramo na razini Županije, Gradova i Općina. S obzirom na prosječan broj preventivnih pregleda mamografom posljednjih godina u našem gradu, uvjeren sam kako će nabava mobilnog mamografa biti kvalitetno i dugoročno rješenje za ovu situaciju.“ izjavljuje Valter Glavičić, gradonačelnik Labina.

Nisu žene Labinštine ljute, one su „samo“ napuštene od strane institucija kojima su se dale na brigu.

„Sve žene koje su mi se javile i ukazale na ovaj nemali propust, na ovo zanemarivanje, shvaćam veoma ozbiljno! Stalo mi je! Stalo mi je i do svih sugrađanki koje se ne mogu voziti do Pazina ili Pule na pregled, i nemaju nikoga da ih prati! Postavljam se u njihovu situaciju i mogu samo reći da me sve ovo ljuti! „– emotivno će Glavičić.

Na ovu temu i ostalih različitih kuloarskih priča o ukidanju nekih drugih specijalističkih pregleda u Labinu, ugovoren je hitni sastanak s čelnim čovjekom labinske ispostave Istarskih domova zdravlja, dr. Davorom Rimcem.

„Različite priče da Labin gubi i rendgen i biokemijski laboratorij zaista su nas iznenadile i upravo iz tog razloga ugovoren je sastanak kako bi provjerili istinitost tih priča. Ono što mogu obećati jest to da ćemo poput mnogih sličnih situacija koje su nam se dešavale u prošlosti i ove riješiti na način da zaštitimo interese naših sugrađana. I za kraj, da još jednom naglasim, Labin je grad na istočnoj strani obali Istre, grad koji je bio i republika svojevremeno, grad kojeg čine specifični žitelji veoma posebnog karaktera, koji neće olako prihvatiti nadiranje u zdravo-razumske svari, pogotovo što se tiče prava na život i dostupnost osnovnih potreba!“– zaključuje Glavičić.

mamograf mamografija zdravlje