Održana prva redovna konferencija za medije gradonačelnika Grada Labina

Održana prva redovna konferencija za medije gradonačelnika Grada Labina

6.7.2017. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Politika

Prva redovna konferencija za novinare gradonačelnika Grada Labina sa njegovim zamjenicima održana je jučer u prekrasnom ambijentu Staroga grada. Kako je na samom uvodu Gradonačelnik naglasio, svrha ovakve konferencije je da se upozna javnost sa djelovanjem gradske uprave u proteklom razdoblju te prikaz predivnog okruženja Staroga grada.

Zamjenik gradonačelnika Zoran Rajković u svom je izlaganju najavio niz događaja koji će obilježiti ljeto u našem gradu. Petrova je iza nas te je bila izuzetno posjećena kao i Festival OPG-a. U Gradskoj galeriji Labin otvorena je značajna izložba jednog od najpoznatijih umjetnika sa ovih prostora, Ede Murtića. Osvrnuo se i na događaj koji nam slijedi sutra, u četvrtak 6. srpnja, atrakciju za najmlađe pod nazivom Labinske ulične čarolije te izložbu Quintina Bassanija koja nas očekuje u kolovozu u prostoru Gradske galerije Labin.

 „U ponedjeljak, 26. lipnja uputili smo Javni poziv za predlaganje imena novog sportskog centra u Labinu, nove dvorane. Smatramo kako je ovo najbolji način da zajednički odlučimo o imenu jednog tako značajnog objekta za naš grad. Želimo dati priliku svima koji su zainteresirani i smatraju da ovaj objekt mora dijeliti ime s nekim od naših proslavljenih sportskih imena ili pak po nekom sportskom kolektivu ili sportskom događaju po kojem je naš grad prepoznat, da daju svoj prijedlog. Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Grada Labina razmotrit će sve prispjele prijedloge i temeljem toga predložiti Gradskom vijeću Grada Labina donošenje Rješenja o određivanju imena novog Sportskog centra u Labinu.“ – izjavila je zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada

Valter Glavičić osvrnuo se na odlične pokazatelje za rezultate u turizmu na području našeg grada u prvih šest mjeseci ove godine kojima je ostvareno čak 25% više noćenja nego u istom razdoblju lani. Nadalje, istaknuo je kako je u Rapcu u promet pušten i drugi turistički vlakić koji sada povezuje Girandellu sa centrom Rapca, rivom te obrnuto –„Cilj je da se ljude upozna sa ljepotama Rapca  od početka do kraja,  a ovim vlakićem koji povezuje rivu sve do parkirališta na Girandelli to će se i omogućiti.

Osvrnuo se na napise po društvenim mrežama o događaju koji je zgrozio većinu sugrađana, zabrani prilaska plaži roditeljima sa djecom od strane Valamarovih djelatnika. Smatra kako je to nedopustivo te osuđuje takav, kako vjeruje izdvojen slučaj te poziva da se slične situacije dojavljuju gradskoj upravi koja je zbog ovog slučaja i kontaktirala upravu Valamara, te će se svaki pojedinačni slučaj detaljno ispitati, a sve radi dobrobiti svih naših sugrađana i nesmetanog pristupa plažama.

Federika Mohorović Čekada objasnila je kako je Grad Labin, s obzirom na dugogodišnju dobru suradnju s labinskom ispostavom Istarskih domova zdravlja, krenuo u od strane Grada Labina inicijativa je odmah prihvaćena. U Labinu, za područje cijele Labinštine djeluju dvije ginekološke ordinacije. Tim ordinacijama gravitira 11.000 žena i oko 200 trudnica godišnje. Oprema za ultrazvučne preglede kojom raspolažu sastoji se od starijeg ultrazvučnog aparata, kojeg je potrebno nadomjestiti novim. Zajedničkim uključivanjem u osiguranje sredstava za nabavku ovog bitnog dijagnostičkog aparata, želi se omogućiti najkvalitetniju dijagnostiku u području zaštite zdravlja svim našim ženama, a osobito trudnicama i budućim majkama.

Procijenjena vrijednost ultrazvuka iznosi 280.000 kuna + PDV. Trgovačka društva sa našeg područja također su se uključila u akciju, do današnjeg dana je prikupljeno oko 210.000 kn. Grad Labin i općine Raša, Kršan, Sveta Nedelja i Pićan također će sudjelovati u nabavci iz svog proračuna proporcionalno broju stanovnika.

Najavljen je i početak provedbe Zakona o lokalnim porezima koji obvezuje jedinice lokalne samouprave na ukidanje komunalne naknade te uvođenja poreza na nekretnine. Pilot projekt kreće u ponedjeljak, 10. srpnja kada na terenski rad popisivanja nekretnina izlaze djelatnici gradske uprave  i to na području Marcilnice od kućnog broja 1 do kućnog broja 25.

Zoran Rajković najavio je redovnu sjednicu Gradskog vijeća koja je zakazana za petak, 7. srpnja, a najznačajnije točke dnevnog reda su svakako rebalans proračuna te informacija o načinu provedbe lokalnog referenduma, kao i izbor 2 potpredsjednika vijeća. Za danas je zakazan i sastanak tzv. Međustranačke koordinacije, na koju predsjednica Gradskog vijeća poziva

Sveukupni prihodi i primici proračuna po ovim izmjenama i dopunama planirani su u iznosu od 109.316.850 kuna, odnosno 100,9 % postojećeg plana, te uvećani za planirani višak iz protekle godine u iznosu od 5.557.520 kuna iznose 114.874.370 kn.

Sveukupni rashodi i izdaci proračuna po ovim Izmjenama i dopunama planirani su u iznosu od 114.874.370,00 kuna, što je više u odnosu na prvobitni proračun 3.283.839,00 kuna ili 2,9%.

Jedna od najvažnijih točaka rebalansa proračuna u dijelu rashoda je svakako to što su Naknade građanima i kućanstvima uvećane su za 153.000 kuna ili 4%, a povećanje se najvećim dijelom odnosi na ostale naknade građanima za nabavu školskih udžbenika u vrijednosti od 150.000 kuna.

Gradonačelnik je uputio molbu roditeljima da na vrijeme dostave uvjerenja o prebivalištu djece kako bi udžbenici na vrijeme bili dostavljeni.

Osvrnuo se i na referendum te rekao kako zbog ljetne sezone u rujnu očekuje tematsku sjednicu Gradskoga vijeća te raspisivanje referenduma. Saslušat će se investitore te struku, a po njegovim procjenama, u listopadu će građani na referendumu dati svoje mišljenje o referendumskom pitanju.

presica valter glavičić zoran rajković federika mohorović čekada