Održana promocija županijskog i nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Održana promocija županijskog i nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva

12.3.2014. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o ranom otkrivanju raka debelog crijeva, Labin Zdravi grad i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije u suradnji sa Ligom protiv raka Labin, Gradskim društvom Crvenog križa Labin i patronažnom službom Doma zdravlja Labin, organizirali su promociju novog županijskog prioritetnog područja “Rak debelog crijeva”  te Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

 

Cilj akcije je osvijestiti javnost o važnosti problema te informirati građane o prevenciji i ranom otkrivanju raka debelog crijeva te potaknuti ih na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje. Prvi korak u prevenciji bolesti su preventivni pregledi.

 Vijećnici Gradskog vijeća mladih Srednje škole Mate Blažine provodili su anketu među sugrađanima na istu temu te su podijeljeni edukativni i promotivni leci s pozivom za uključenje građana u program prevencije. Dr. Suzana Mušković iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije na izloženom je modelu debelog crijeva građanima obrazložila promjene koje liječnik može opaziti prilikom kolonoskopije i ostale važne informacije. Obilježavanje je provedeno na Gradskoj tržnici u subotu, 08. ožujka 2014. godine.

 

rak karcinom rak debelog crijeva labin zdravi grad crveni križ zdravlje prevencija bolest