Održana 9. redovna sjednica Gradskog vijeća Grada Labina

Održana 9. redovna sjednica Gradskog vijeća Grada Labina

28.2.2018. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Sinoć je u prostorijama Grada Labina održana 9. redovna sjednica Gradskog vijeća. Nakon tradicionalnog Aktualnog sata na kojem vijećnici upućuju pitanja Gradonačelniku, pročelnicima upravnih odjela i direktorima javnih ustanova, nastavilo se sa radom utvrđenim Dnevnim redom.

Prisutnima je prezentiran projekt širokopojasnog interneta za ruralna područja Grada Labina (RUNE) koji bi nakon realizacije trebao omogućiti spajanje korisnicima van urbanog središta grada na internet vezu brzine do 100 mbit/s. Projekt su predstavili Saša Ukić i Davor Car iz tvrtke „Rune Adria“. Zanimljivo je to da je projekt prihvaćen u istarskim gradovima poput Buzeta i Pazina, a sinoć je isto potvrđeno i u Labinu. Osim navedenih ruralnih područja, najavljena je inicijativa istarska tri grada, Pazina, Buzeta i Labina da zajedničkim projektom ostvare mogućnost dobivanja sredstva iz EU fondova kako bi isti optički kabel bio doveden i do zona koje nisu obuhvaćene projektom RUNE. 

Drugi projekt koji je vijećnicima prezentiran, bio je onaj idejnog rješenja pješačko biciklističke staze Rabac - Duga luka koju su prezentirale Katja Sošić iz tvrtke za projektiranje i građenje „Plan 10“, te Đana Komatina Juran iz tvrtke „Via Ing. Idejni projekt ovog iznimno važnog turističkog sadržaja uključivao bi izradu staze kroz četiri faze, a sama izrada bila bi od prirodnih materijala, što bi uključivalo staze od šljunka, boksita i sličnih materijala već prisutnih na tom području.

Kako je i najavljeno, prezentirana je i nova Odluka o ustrojstvu upravnih tijela Grada Labina potaknuta provedenom anketom među građanima. Kako je najavila zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada, ovom Odlukom ustrojava se šest Upravnih odjela umjesto dosadašnjih pet. Upravni odjel za poslove Gradonačelnika i Gradskog vijeća te Upravni odjel za samoupravu i opće poslove spajaju se u jedan zajednički, dok se ustrojava prijeko potreban Odjel za društvene djelatnosti koji je postojao sve do 2015. godine. Značajno je i da se Odsjek za gospodarstvo i EU projekte ustrojava kao zasebni Odjel. Ova odluka prihvaćena je uz riječi pohvale i želju da se putem Odjela za gospodarstvo i EU projekte, a sukladno potrebama i vremenu u kojem živimo, realiziraju brojni projekti sufinancirani europskim novcem.

Donesena je i Odluka o izmjeni Odluke o porezu na korištenje javnih površina na području Grada Labina kojom je nakon sastanka Gradonačelnika i labinskih ugostitelja kao uključene strane, dogovorena nova cijena zakupa javnih površina. Novina je ta da su dijelovi grada podijeljeni u pet zona, umjesto dosadašnje dvije, a cijene su prilagođene razdoblju godine kao i samoj zoni u kojima se površina nalazi. Odluka je donesena dogovorno, podržana je od strane vijećnika koji su  naglasili kako se nadaju ovakvoj praksi gradske uprave koja će i dalje slušati želje i potrebe onih na koje se odluke i odnose. 

gradsko vijeće grad labin labin sjednica