Održana 11. manifestacija `Zvončić zove u Plomin`

Održana 11. manifestacija `Zvončić zove u Plomin`

23.5.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Tradicionalna  godišnja manifestacija  „Zvončić zove u Plomin“ ove je godine održana upravo na Međunarodni dan biološke raznolikosti, u nedjelju,  22. svibnja.

 

Na ovaj se način  živopisni Plomin već 11. put zaredom uključio u zaštitu prirode ukazujući na potrebu očuvanja ove ugrožene biljne vrste.

Prelijepi,  zvonoliki  cvjetovi  istarskog zvončića  (Campanulaistriaca), endema Istre i sjevernog hrvatskog primorja, koji se u ovo doba godine u „slapovima“  spuštaju po plominskim bedemima i pročeljima privukli su brojne posjetitelje, koji su   se još jednom uvjerili  u draži  simbola Plomina koji će svoju raskoš pokazivati do sredine lipnja.

 Poslijepodnevni program započeo je u 16 sati kada su se  kamenim uličicama razlijegali zvuci   glazbe učenika labinske glazbene škole koji su  se predstavili izvedbama klasike, ali i popularnih skladbi.  Likovna umjetnica Marta Benažić predstavila se svojim likovnim radovima, a KarcsiZaharias svojim drvenim skulpturama. Najmlađi su ponosno posjetiteljima pokazali  svoj doživljaj zvončića crtajući drvenim bojama i flomasterima. Likovni doživljaj upotpunila je i izložba  radova učenika područne škole Vozilići.

Turistička zajednica Općine Kršan priredila je  „na Lombordi“ kraj mjesne crkvice Sv.Jurja i dva stručna predavanja: dr.sc. Ivana Vitasović Kosić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu predstavila je svoju knjigu „Rijetke biljke Jadranskog priobalja“, a dr.sc. Ivana Rešetnik, potpredsjednica Hrvatskog botaničkog društva, govorila je  o istarskom zvončiću kao dijelu kvarnerske bioraznolikosti.

Među prisutnima bio je   i idejni začetnik manifestacije, Labinjan Bruno Fadel, a gljivarsko društvo Martinčica iz Labina i ovoga  se puta pobrinula da posjetitelji degustiraju namaze od gljiva i samoniklog bilja koji nikoga nisu ostavili  ravnodušnim.

Uglavnom, ove sunčane nedjelje Plomin je  srdačno dočekao goste  i oživio, a uvod u događanje bio je jutarnji pohod na Plominsku goru  od 11 do 15 sati. Na  zanimljivom i edukativnom izletu sudjelovalo je 40-tak zainteresiranih među kojima je bilo i turista iz Austrije.

 

Voditelj izleta pulski planinar Enes Seferagić Enki uskoro će na You tube postaviti i kratki film o zanimljivom  druženju  i upoznavanju s  biljnim vrstama.

 

 

PR

 

 

tz kršan zvončić pješačenje zvončić zove u plomin