Održan tradicionalni božićno novogodišnji prijem za gospodarstvenike, učenike i stipendiste, labinskog gradonačelnika

Održan tradicionalni božićno novogodišnji prijem za gospodarstvenike, učenike i stipendiste, labinskog gradonačelnika

19.12.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

„Hvala vam na svim današnjim savjetima koje ste nam uputili, posebice na onom da nas ništa ne bude strah te da preuzmemo rizike na putu ostvarenja svojih snova. Smatramo da je najbitnije prilikom odabira našeg budućeg usmjerenja da sve ove informacije koje smo danas dobili i s kreativne, gospodarske i poduzetničke strane iskoristimo. Ovaj događaj danas mala je stvar koja nama mladima daje veliki podstreh za dalje, da postanemo bolji ljudi i odaberemo svoje karijere na najbolji mogući način. Hvala vam na tome!“ – ovim riječima prisutnima su se danas na kraju odličnog susreta, gospodarstvenika, stipendista i učenika obratili predstavnici učenika iz Srednje škole Mate blažina, Vito Rocco i Mihael Petrović.

Današnji tradicionalni božićno novogodišnji prijem za gospodarstvenike, učenike i stipendiste, labinskog gradonačelnika Valtera Glavičića održan je u Sportskom centru Franko Mileta. Uz zaista veliki odaziv predstavnika gospodarstva kao i stipendista i učenika, susret je bio veoma motivirajuć kako za mlade osobe tako i za sve prisutne koji su čuli priče o mnogim labinskim primjerima mladih poduzetnika, različitih branši koji su svojom kvalitetom već odavno nadišli granice ne samo Labina već i cijele države. Tako su svoja iskustva i životne priče mladim naraštajima predstavili, Domagoj Ostović, dobro  poznati direktor i vlasnik labinske tvrtke Lloyds digital koji je odličan primjer tvrtke u kojoj su zaposleni mahom mladi, kreativni Labinjani željni učenja o digitalnim rješenjima današnjice.

Svoje iskustvo i životni put koji je zaista bio poseban i koji je još jednom dokazao kako svoje snove treba slijediti predstavio je i Sanel Isanović iz tvrke Level 52 koja svojom kreativnošću ubire nagrade svjetske razine.

Kristian Krpan, direktor tvornice MCZ iz poduzetničke zone Vinež istaknuo je, obraćajući se učenicima da su upravo oni zvijezde današnjeg prijema te da su svi prisutni danas na ovom mjestu upravo zbog njih, zbog trenutka u kojem se nalaze te stoje na prekretnici kada biraju korake za svoj daljnji život i obrazovanje. Upravo zbog toga, naglasio je, svi danas prisutni imaju veliku odgovornost biti na ovom mjestu. Živite u najljepšem kutku kugle zemaljske te imate priliku kakvu su generacije prije vaše, pa i moja, mogle samo sanjati. U našoj poslovnoj zoni ne postoji profil djelatnika u kojem se netko od vas ne može ostvariti, od nižih poslova pa sve do najsloženijih. Istaknuo je važnost obrazovanja i cjeloživotnog učenja ali i naglasio da je prilikom odabira budućeg zanimanja važno razmišljati i o mogućnostima što se nudi i što daje rezultate. Za kraj dao je i odličan primjer sa fakulteta elektrotehnike i računalstva u Zagrebu gdje je svaki od četrdesetak nedavnih diplomanata svoje zaposlenje pronašao i prije formalnog završetka školovanja te su za svoje znanje adekvatno i plaćeni.

Kao domaćin današnjeg susreta, prisutnima se uvodno obratio i gradonačelnik Valter Glavičić. Istaknuo je ponos što je gradonačelnik grada koji je oduvijek bio bitno drukčiji od ostalih, prije svega zbog mentaliteta i radišnosti naših ljudi.

„Iako smo poznati kao najnaprednija regija i najbolja regija za život u Hrvatskoj, većinom zbog turizma, no u Labinu je ta situacija nešto drukčija te svoju budućnost i razvoj ne temeljimo samo na turizmu. To podjednako razvijanje industrije i turizma generirano je našom prošlošću i radišnošću. Kao i dosad tijekom bliže povijesti bilo je puno uspona i padova, bit će ih opet, a hoće li biti više uspona ili padova ovisi o nama samima. Ovisi o tome, hoćemo li pratiti, oponašati ili biti nositelji razvoja. Koliko god je to napornije, za mene osobno, moje suradnike i za sve nas, uvijek ću pokušati da težimo tome da budemo nositelji. Mislim da danas moramo svi skupa shvatiti kako je uz zdravlje naš najveći kapital upravo znanje. A znanje se ne događa preko noći već je nešto u što treba mnogo ulagati, a za vas mlade bitno je da znate kako živite u gradu koji vas prepoznaje i koji vam želi nešto ponuditi da se ovdje vratite nakon završetka školovanja. Mislim da je naša sreća i ta da u našem gradu imamo nekoliko odličnih primjera mladih kreativnih poduzetnika koji iskaču iz okvira Istre i Hrvatske te mi je drago da ih danas imate priliku saslušati.“ – istaknuo je gradonačelnik Glavičić te nastavio postavivši par dobrih pitanja.

„Aktualno je osvajanje bronce naših Vatrenih na što smo svi ponosni i na čemu još jednom čestitam. Postavljam svima vama pitanje zna li itko u ovoj dvorani koliko Hrvatska ima svjetskih i olimpijskih prvaka u matematici, kako se zovu i koliko godina pobjeđuju? Opet mala Hrvatska,3,8 milijuna na osam milijardi ljudi. To je još veće čudo od nogometne bronce. Znamo li sve te učenike, profesore i sve one koji su ih naučili osnove znanosti? Mislim da ne i da se o tome nikad ni ne razmišlja. Lijepo je biti ponosan, ponekad i euforičan, ali znanje je nešto trajno, što vam nitko nikada ne može oduzeti. Upravo primjer Domagoja, koji je prošloga tjedna nagrađen Istrianom, tzv., „istarskim Oscarom“ upravo u kategoriji gospodarstva i Lyojdsa je primjer kakav mi u Labinu želimo - mladi ljudi, visokoobrazovani, kreativni sa jasnom vizijom. Primjeri tvornica od nekad su prošlost, u tijeku je 4. industrijska revolucija i samo je pitanje gdje će u Hrvatskoj krenuti, a gdje kasniti. Ja mislim da Labin zaslužuje, ima potencijal i kapacitet te poznatu labinjonsku grintu da krene među prvima i da se upravo to u Labinu dogodi. Odličan primjer je i Level 52, Sanela Isanovića koji su nagrađeni u Berlinu te je to još jedan dokaz da nas brže prepoznaju izvana nego iznutra. Zato je vrijeme da se prepoznamo iznutra, zato i sjedimo danas ovdje, da vidimo šta sve Labin može ponuditi i da vidimo da skupa možemo promijenit još puno više.“ – zaključio je Valter Glavičić čestitavši svima nadolazeće blagdane.

Bila je ovo odlična prilika i za razgovore gospodarstvenika i mlade labinske budućnosti, a predstavljen je i novi Lokalni program za mlade koji će ovoga petka biti objavljen na javnom savjetovanju te najavljen sajam poslova za veljaču iduće godine.

grad labin labin gradonačelnik valter glavičić gospodarstvenici učenici stipendisti prijem nova godina božić