Održan sastanak regionalne suradničke platforme “Rudnici culture” i izložba fotografija “Bor XX vek” u DKC-u Lamparna

Održan sastanak regionalne suradničke platforme “Rudnici culture” i izložba fotografija “Bor XX vek”  u DKC-u Lamparna

11.4.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Regionalna suradnička platforma “Rudnici kulture”, održala je redoviti godišnje okupljanje članica te prvu skupštinu istoimene međunarodne udruge od 5. - 7. travnja 2019. u Labinu, u DKC-u Lamparna, na kojem je predložen plan rada platforme za iduću godinu, koji će biti usvojen na idućem sastanku platforme do kraja ove godine.

 

“Rudnici kulture” projekt je međunarodne, inter-regionalne suradnje na području zaštite i revitalizacije vrijedne rudarske baštine u državama nastalim na području bivše Jugoslavije, pokrenut 2013. uz potporu European Cultural Foundation, Ministarstva kulture i Ministarstva socijalne politike i mladih, te nastavljen 2014.-2017. uz potporu Zaklade „Kultura nova“, Istarske županije te u dva navrata i Grada Labina. Prva faza dovršena je prošle godine registracijom međunarodne udruge „Rudnici kulture – regionalna suradnička platforma“ sa sjedištem u Labinu, od strane udruga i javnih ustanova s područja bivše države:  L.A.E. XXI, Labin i Polygon, Zagreb (HR), Manifest, Prijedor (BiH), Tera Nostra, Mojkovac (Crna Gora), Remont, Beograd (Srbija),  Loke Studio, Zagorje ob Savi i Delavski Dom Trbovlje (Slovenija), Kult-tranzen, Strumica (Makedonija) i Kosova në Lëvizje, Priština (Kosovo). Do sada je obavljeno opsežno istraživanje te prikupljena i digitalizirana velika količina građe o rudnicima u bivšoj državi (dostupno na web portalu www.rudnicikulture.com), objavljena je monografija „Rudnici kulture“ te vodič kroz rudarsku baštinu od Slovenije do Makedonije, realizirane su 3 izložbene turneje u 14 bivših ili još uvijek aktivnih rudarskih mjesta od Slovenije do Kosova, s radovima suvremenih umjetnika iz svih uključenih zemalja, a osnovan je i međunarodni ekspertni tim koji trenutno radi na prijedlogu novog znanstveno-istraživačkog projekta vezanog za rudarenje na ovim prostorima. U cilju širenja platforme na čitavu jugoistočnu europsku regiju, tijekom 2017. godine pokrenute su prve projektne aktivnosti te je održana i izložbena turneja “Rudnici kulture” po Albaniji, a 2018. i u Rumunjskoj, izdano je i drugo, prošireno izdanje monografije „Rudnici kulture“ na engleskom jeziku, dovršen je dokumentarni video o projektu, a u  tijeku je izrada inicijalnog prijedloga Rute rudarske baštine u jugoistočnoj Europi kao europske kulturne rute.  Putem zagovaračkih aktivnosti te razmjene znanja, iskustava i dobre prakse, kao i predavanja, radionice, tribine te web portala rudnicikulture.com, projekt je do sada obuhvatio nekoliko desetaka tisuća građana prvenstveno u bivšim rudarskim mjestima u svim zemljama bivše države i šire. U ovoj godini fokus projektnih aktivnosti biti će na Poljskoj i/ili Češkoj, a uskoro će na nekoliko lokalnih/regionalnih TV postaja iz cijele regije biti prikazan dokumentarni video “Rudnici kulture”, autora Viktora Zahtile.

 U sklopu platforme, u petak 5. 4. 2019., otvorena je  izložba fotografija  Bor XX vek“, te je premijerno prikazan dokumentarni film „ArheologIja: Metalla Tricornensia - Kosmaj “.

 

Izložba "Bor XX vek", sastoji se od digitalnih printeva fotografija iz kolekcije fotografske građe Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke Bor i foto-dokumentacije RTB-a Bor.

Autori fotografija: Mihajlo i Dragoljub Marković, Đura Kolovratar, Dragoljub Mitić, Bajram Salijević, Ljubomir Markov. Kustosi izložbe: Luka Knežević Strika i Andrej Filev, Belgrade Raw

 

 

 

"RTB je razlog što je Bor postao grad i ostaje ključni utjecaj na identitet i danas. Rudnik je i razlog što su ove fotografije nastale, jer su od osnivanja, pa sve do kraja XX stoljeća u kontinuitetu zapošljavali fotografe čiji je zadatak bio da dokumentiraju život rudnika i grada. Ova praksa je, nakon 100 godina trajanja, prekinuta 2004. godine. Izložba je samo dio bogate kolekcije borskog foto arhiva, nastalog kao entuzijastički pokušaj da se sačuva, katalogizira i digitalizira neprocjenjiva povijest Bora, rudarskog grada, njegovih stanovnika, prolaznika i putnika namejrnika. Pri odabiru fotografija bili smo rukovođeni instinktom da uočimo ono što mislimo da predstavlja jedan grad,  koji do tada gotovo da nismo posjetili – a to su prvenstveno njegovi stanovnici – radnici i njihove porodice, rukovodioci, političari i ostali došljaci, ali i objekti i proizvodni procesi koji kontekstualiziraju sve aktivnosti u prostor rudarskog grada. Našavši se pred 13000 foto dokumenata, zadatak je bio i da shvatimo koje fotografije predstavljaju ritam grada koji deli sudbinu mnogih tipskih (rudarskih) gradova na tlu prvo Kraljevine Jugoslavije, potom SFR Jugoslavije, SRJ i naposljetku Srbije. Teško je bilo ne osjetiti Bor kao simbol društava koja su nastajala i nestajala u tom periodu i priča koju vam pričamo je i lokalna i globalna." (Luka Knežević Strika i Andrej Filev)

Izložba “Bor XX vek” ostaje otvorena do 13. travnja 2019., od 10-14 i 17-20 sati.

Dokumentarni film „ArheologIja: Metalla Tricornensia  - Kosmaj “ u produkciji Udruženja „Šta hoćeš“, nastao je u suradnji sa Narodnim muzejem u Beogradu i Srpskim arheološkim društvom, 2018. godine. Redatelj: Rastko Šejić; Arheolog: dr. Adam Crnobrnja; Direktor fotografije: Časlav Petrović; Kompozitor i dizajner zvuka: Vladimir Lešić; Dizajner: Zoran Mujbegović; Trajanje: 24:46.

"Dokumentarni film vodi vas na Kosmaj, nekadašnje područje rudarskog bazena Metalla Tricornensia, gdje je rimsko carstvo crpilo rudu srebra. Kroz tvrđavu kohorte i nad antičkim Demessusom. Na mjesto susreta naroda. U hram koji je bio i crkva. U grobnice. Na ruševine svijesti o važnosti prošlosti."

izložba lamparna dkc lamparna kuc lamparna rudnici kulture kosmaj