Prvi maj M - Prvi maj

Održan prosvjedni M(a)rš u Prtlog protiv betonizacije

Održan prosvjedni M(a)rš u Prtlog protiv betonizacije

16.3.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

U nedjelju 12. ožujka 2017. Građanska inicijativa Volim Prtlog organizirala je šetnju pod nazivom "M[a]rš u Prtlog". U Starom gradu Labinu inicijativi se pridružilo 70-ak građana, okupljeni isključivo zbog ljubavi prema prirodi i prema svome kraju. Šetnja do Prtloga najavljena je recitacijom pjesme Zemlja nije moja, ja sam njena Vesne Ferluga Antić koja je posvećena Majci Zemlji.

Sakupilo se tu starih, mladih, djece, dojenčadi i pokoji pas. Mahnuli smo Starom gradu Labinu i prepustili se danu i putu koji je bio pred nama. Uz ugodno druženje divili smo se zelenilu i moru koje se negdje u daljini radovalo našem dolasku. Kolonom se orilo veselje, pjesma i smijeh. Putem smo se obradovali rascvjetanom drenu kojem su se uz nas veselile i pčele naših vrijednih lokalnih pčelara. S radošću smo slušali priče labinskih planinara koji su nam rekli da se ovakav broj šetača rijetko okuplja i u njihovim organiziranim šetnjama na Veliku Gospu. Posebno smo se radovali najmlađima koji su nas ponovno podsjetili na to koliko je važno ovakve lijepe dane provoditi u prirodi i u onome što samo ona može ponuditi.

         Stigavši u Prtlog, počastili smo se kroštulama, blencima koje su ispekle naše vrijedne građanke te medenjačom nazdravili Prtlogu. Pročitan je govor Prtložana kojim su oni izrazili svoje misli i osjećaje prema ovome kraju.

Oni s najvećom snagom u nogama krenuli su putem Punte Prtlog i stoljetne šume hrasta crnike, pluća Labinštine. Stara vapnenica probudila je sjećanja na neka prošla vremena i život ljudi koji su ovdje bili prije nas. Čarobna Punta Prtlog razotkrila je dodatnu ljepotu ove zelene oaze Labinštine i podsjetila nas na težnje u nama.

Pješačka staza koja se već savršeno stapa s cijelim krajolikom dovela nas je u Rabac. Iako fizički umorni, prepuni dojmova kojima nas uvijek iznova preplavljuje ljepota našega kraja, nastavili smo svoje putovanje žuborećom trim stazom Rabac-Labin.

Građanska inicijativa Volim Prtlog želi osvijestiti građane Labina, a i šire, o važnosti očuvanja prirode za buduće generacije te o potrebi da se njome upravlja na savjestan, transparentan i samoodrživ način.

Dragi sugrađani i prijatelji, hvala vam na prekrasnom danu koji smo proveli uz predivne ljude na pravom mjestu. Hvala i onima koji su željeli biti s nama.

prosvjed prtlog betonizacija volim prtlog