Održan prijem za ravnatelje i mentore u sklopu projekta Balkan junior

Održan prijem za ravnatelje i mentore u sklopu projekta Balkan junior

7.11.2017. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Danas je u prostorijama Grada Labina održan prijem za ravnatelje i mentore u sklopu projekta Balkan junior.  Mentori i ravnatelji srednjih škola iz Srbije, Slovenije, Turske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Rumunjske u dvodnevnom su posjetu Gradu Labinu te domaćinu Srednjoj školi Mate Blažine.

Balkan junior, projekt je začet još 2012. godine kao ideja da se povežu škole sličnih zanimanja iz različitih država jugoistočne Europe, da se potiče njihova kreativnost, interkulturalnost, podigne razina znanja i kompetencija učenika i nastavnika. Vrijednost ovog projekta je upravo povezivanje raznih kultura i običaja a sve će kulminirati u svibnju 2018. godine kada će se natjecanje održati u Labinu. Na samom natjecanju sudjelovati će preko 50 učenika, mentora i ravnatelja spomenutih država kao i naše škole – Srednje škole Mate Blažine - jedinog predstavnika Republike Hrvatske.

Cijeli projekt, kao i natjecanje odnosi se na potrebe suvremenog tržišta rada, kroz praktičan rad iz oblasti mehatronike, elektrotehnike i programiranja. Dosadašnja natjecanja su obuhvaćala upravljanje CNC strojevima, programiranje PLC-a, rad na 3D printeru i realizacija elektropneumatskog sustava upravljanog PLC-om.

Prisutne mentore i ravnatelje primila je zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada koja je pohvalila ovaj projekt koji potiče naše mlade na bavljenje onim što tržištu u ovo doba treba.

„Vrhunska tehnologija i vrhunski ljudi, boljeg recepta za uspjeh nema. Želim vam ugodan boravak u našem gradu, a vašim učenicima sreću u natjecanju. Ovaj put moram biti i malo subjektivna i reći kako sam izuzetno ponosna na to što je naša škola jedini predstavnik Republike Hrvatske i vjerujem da će biti najbolji. Prošlogodišnji plasman na drugo mjesto i srebrna medalja iz Tešnja pokazatelj su izvrsnosti naših učenika. Grad Labin uvijek će poticati ovakve projekte te se radujemo daljnjoj zajedničkoj suradnji.“ – poručila je Mohorović Čekada

 

 Prisutnima su se obratili ravnatelj Srednje škole Mate Blažine Čedomir Ružić, te predstavnici škola partnera koji su zahvalili Gradu na srdačnoj dobrodošlici.

 

 

natjecanje balkan junior srednja škola mate blažina