Održan 4. susret partnera u projektu MINHER „Rudarsko nasljeđe: generator gospodarskog i turističkog razvoja" u Velenju i Idriji (Slovenija)

Održan 4. susret partnera u projektu MINHER „Rudarsko nasljeđe: generator gospodarskog i turističkog razvoja" u Velenju i Idriji (Slovenija)

23.6.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Od 19. do 22. lipnja 2014. godine održan je 4. susret partnera u projektu MINHER „Rudarsko nasljeđe: generator gospodarskog i turističkog razvoja" u Velenju i Idriji (Slovenija).

Susret je započeo u Velenju 19. lipnja razgledom centra grada, dok je u popodnevnim satima organiziran razgled Muzeja rudarstva Slovenija (Muzej premogovništva Slovenije) uz otvorenje izložbe labinskih umjetnika „Od rudarskog okna do umjetnosti". Podsjetimo, radi se o umjetničkim slikama koje su nastale kao proizvod projekta „Labinski uzlet likovnosti" od 2012. godine. Izložba je postavljena u „crnoj" svlačionici Muzeja, te ostaje otvorena do 5. rujna 2014. godine.  Osim izložbe umjetničkih slika, u muzeju su postavljeni i komadi ugljena iz rudnika svih partnera u projektu.

U večernjim satima u Sončnom parku u centru grada Velenja nastupali su Gradski orkestar Labin pod vodstvom dirigenta Franka Ružića i Veteranski orkestar iz Velenja. Drugog dana boravka u Velenju, domaćini su predstavili svoju općinu, novu financijsku perspektivu Europskih fondova, kao i projekte važne za rast i  razvoj općine. Usporedno s održavanjem prezentacija, mladi u projektu obišli su realizirane projekte za mlade u Općini Velenje - Kuću bendova, Mladinski centar i Multimedijski centar.

U popodnevnim satima delegacije partnera u projektu nastavile su putovanje prema Idriji gdje je na prigodnoj svečanosti  u dvorcu Gewerkenegg potpisan Sporazum o bratimljenju između Grada Labina i Općine Idrije, čime je zapravo obnovljeno bratimljenje uspostavljeno krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Dvorac Gewerkenegg izgrađen je 1527. godine kao upravna zgrada rudnika i skladište za živu. Tijekom obnove otkriveno je dvorište s arkadama i slikovita ukrasna arhitektura. Danas je tu smješten Muzej grada Idrije  (osobito zanimljiv po svojoj zbirci rudarstva i čipke) i glazbena škola.

U večernjim satima, uz kulturno-umjetnički program, upriličeno je svečano otvorenje 33. Festivala Idrijske čipke.  Drugog dana u Idriji delegacije su posjetile „Antonijev rov" - ulaz u rudnik žive, nekad najbogatiji rudnik žive na svijetu. Kako su upravo u Idriji europljani otkrili živu 1490. godine, te su sačuvani dijelovi nekada najvećeg kompleksa za vađenje žive na svijetu.  Idrija je 2012. godine upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi pod nazivom "Baština žive". Nakon obilaska rudnika, predstavljen je projekt obnove zgrade „Kajzer" - zgrada bivšeg rudnika žive.

Sljedeći susret partnera u projektu održati će se u Labinu i Raši krajem rujna ove godine.    

Projektom MINHER želi se oživotvoriti jedinstveni koncept gospodarsko-turističko-kulturnog proizvoda čija je svrha promocija kulturno turističkih znamenitosti, te pokretanje novih gospodarskih djelatnosti na lokacijama koje su izvornom namjenom bile povezane sa rudnikom - Rybnik (Poljska), Carbonia (Italija), Banovići (Bosna i Hercegovina), Idrija (Slovenija), Velenje (Slovenija), Raša (Hrvatska) i Labin (Hrvatska).  

 

Grad Labin, PR

 

 

 

minher rudarenje projekt velenje idrija banovići kova je nasa rudarenje baština