Održan 3. Međunarodni znanstveno stručni skup „Labinski kulturno-povijesni susreti“

Održan 3. Međunarodni znanstveno stručni skup „Labinski kulturno-povijesni susreti“

7.5.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Danas je u  Polivalentnoj dvorani Gradske  knjižnice Labin  održan  3. Međunarodni znanstveno stručni skup „Labinski kulturno-povijesni susreti“. 

Sudionike skupa, od kojih je veći dio bio on line, pozdravila je zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada. 

 „Ovogodišnji, treći Labinski kulturno-povijesni susreti, održavaju se uživo s online praćenjem, što nam je omogućilo da svi autori i zainteresirani gosti prate izlaganja. Zbornik s ovogodišnjeg skupa sigurno će biti kvalitetan poput prva dva, tim više što je najveći dio radova posvećen stotoj obljetnici Labinske republike i višestoljetnoj tradiciji rudarenja na Labinštini. Svi radovi bit će trajno sačuvani u zborniku i nadam se da će inspirirati naše sugrađane da čitaju ove zanimljive „crtice“ iz prebogate povijesti i prošlosti našega zavičaja.“ – zaključila je zamjenica gradonačelnika grada Labina, Federika Mohorović Čekada na samom otvaranju 3. „Labinsko kulturno-povijesnih susreta“

Potom je na skupu predstavljen  Zbornik radova sa 2. Kulturno – povijesnih susreta održanih prije dvije godine. O zborniku su govorili urednik  Slaven Bertoša te recenzentica dr. sc. Iva Milovan Delić.

Na skupu su predstavljena 23 rada koji su podijeljeni dvije cjeline.  Prvi dio  posvećen je 100-toj obljetnici Labinske republike te višestoljetnoj tradiciji rudarenja na Labinštini. Ta je tema izazvala najviše interesa pa je tu bilo  15 predavača. Uz hrvatske, toj su se odazvalo troje inozemnih predavača.

U drugom dijelu znanstveno stručni skup bavio se temama iz  povijesti te kulturno povijesnog nasljeđa. Naime, Labinština je prostor vrlo bogatog, ali i vrlo nejednako proučenog i valoriziranog kulturno-povijesnog nasljeđa. Iako se tijekom prošlih desetljeća održalo više znanstveno-stručnih skupova, Labinsko kulturno povijesni susreti koji su prvi put održani 2017. godine  polučili su izuzetno zanimanje, pa iz tog razloga Labin i Labinština imaju redoviti znanstveno-stručni susreta koji se održava svake druge godine, a na kojem će stručnjaci kontinuirano predstavljali rezultate vlastitih istraživanja i time ih učiniti dostupnijima i poznatijima javnosti.

O Labinštini postoji čitav niz iznimno zanimljivih podataka o kojima javnost relativno malo zna. Na znanstvenom skupu proučava se prostor čitave Labinštine, od rijeke Raše do Plomina i Čepića (Grad Labin, Općina Raša, Općina Sv. Nedelja, Općina Kršan) i Općina Pićan kako bi se poboljšalo opće znanje o Labinštini i njezinim raznolikim specifičnostima.
Kao rezultat rada ovog znanstvenog skupa objavit će se Zbornik radova.

Organizator skupa bio je Grad Labin.

kulturno povijesni susret kultura povijest zbornik radova slaven bertoša