Odluka o strateškom partneru za ulaganje u Termoelektranu Plomin C do kolovoza 2014. godine - na natječaj pristigle tri ponude / gradnja predviđena za 2015.

Odluka o strateškom partneru za ulaganje u Termoelektranu Plomin C do kolovoza 2014. godine - na natječaj pristigle tri ponude / gradnja predviđena za 2015.

1.5.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Hrvatska elektroprivreda zaprimila je ponude kvalificiranih ponuditelja u natječaju za strateškog partnera za izgradnju bloka C termoelektrane Plomin. Kvalificirani ponuditelji dostavili su ponude u predviđenom roku.

 

U skladu s odredbama postupka odabira strateškog partnera za ulaganje u blok C termoelektrane Plomin, Hrvatska elektroprivreda je danas do 12 sati, kako je bilo predviđeno procedurom, zaprimila ponude kvalificiranih ponuditelja. Kvalificirani ponuditelji su oni ponuditelji koji su pozitivno ocijenjeni u prethodnoj, kvalifikacijskoj fazi, u skladu s pravilima Međunarodnog natjecateljskog pregovaračkog postupka.

„Zadovoljni smo što smo uspješno zaključili drugi dio natječaja koji je pokazao da postoji povjerenje potencijalnih ulagača u projekt TE Plomin C i u HEP kao partnera te da smo kvalitetno postavili projekt i vodili natječaj u dosadašnjem postupku," izjavio je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Tomislav Šerić. „S obzirom na tržišne okolnosti za financiranje elektroenergetskih projekata u Europi, zaprimljene ponude kvalificiranih ponuditelja koji su izvršili dubinsko snimanje, znak su da je Hrvatska poželjna za ulaganje u elektroenergetske projekte."

U najkraćem roku od mjesec dana projektni tim HEP-a će pažljivo pregledati pristigle ponude i procijeniti jesu li one u svim bitnim dijelovima u skladu sa zahtjevima natječaja. Postupak procjene, kao i cijeli natječaj, provodi se prema strogim pravilima Međunarodnog natjecateljskog pregovaračkog postupka i sukladno unaprijed zadanim kriterijima iz natječajne dokumentacije. Pravila natjecateljskog pregovaračkog postupka zahtijevaju da se svim stranama u postupku, kako HEP-u kao ponuditelju projekta, tako i kompanijama i konzorcijima koji sudjeluju u natječaju kao i HEP-u, osigura potpuna zaštita natjecateljskih interesa i mogućnosti pregovaranja. Stoga, u ovom trenutku, nije moguće izložiti detalje dostavljenih ponuda. U roku od najmanje mjesec dana bit će moguće objaviti s kojim skupinama kvalificiranih ponuditelja je HEP otvorio pregovarački postupak.

Podsjećamo, nakon dostave ponuda koje su obvezujuće u tehničkom dijelu koji jamči stupanj djelovanja elektrane te provedbu mjera i traženih standarda minimiziranja utjecaja na okoliš, stručni projektni tim obavit će evaluaciju ponuda, ustanoviti jesu li u skladu sa zahtjevima natječaja te otvoriti pregovaračke postupke s onim ponuditeljima čije se ponude pokažu valjanima. Taj dio postupka uključuje dubinsku analizu, pojašnjenja i pregovore o svim ostalim relevantnim detaljima ponude. Nakon toga slijedi vrlo složen i detaljan pregovarački postupak tijekom kojega bi se, najranije krajem kolovoza 2014. trebao odabrati strateški partner s kojim se pregovori nastavljaju. Postupak tek onda propisuje pregovore o pojedinostima ugovora, uključujući i financijske aspekte te, nakon toga i potpisivanje ugovora. Cilj HEP-a je da se ugovori potpišu do kraja 2014., što će za ovako složeni projekt biti izazov za oba partnera.

Odabir strateškog partnera za razvoj ovog vrlo složenog elektroenergetskog projekta je odgovoran i ozbiljan posao, jer se radi o investiciji procijenjene vrijednosti od oko 800 milijuna eura. Važno je napomenuti da se radi o ekonomski održivom projektu za koji nisu potrebna državna jamstva niti proračunska sredstva te koji neće opterećivati bilancu Hrvatske elektroprivrede, jer je predviđeno osnivanje posebnog projektnog društva.

Termoelektrana Plomin C je projekt izgradnje zamjenskog bloka za prvi blok TE Plomin. Predviđena snaga novog bloka je 500 MW. Snaga novog bloka određena je temeljem objektiviziranja mogućnosti lokacije i procijenjenih potreba za snagom i energijom u Hrvatskoj, slijedom mogućnosti uklapanja u hrvatski elektroenergetski sustav i provjerenih tehnoloških rješenja za termoelektrane na ugljen. Početak radova na izgradnji TE Plomin C predviđen je u 2015. godini, a puštanje u pogon 2019. godine.

 

PR

 

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas da su u drugom krugu nadmetanja za strateškog partnera u izgradnji Termoelektrane Plomin C, koji je danas okončan, stigle obvezujuće ponude tri renomirane svjetske kompanije. (HINA)

HEP Tep c plomin termoelektrana gospodarstvo natječaj termoelektrana