Odlična vijest: Svi labinski mališani upisani u vrtić

Odlična vijest: Svi labinski mališani upisani u vrtić

8.7.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Objavom konačne liste završili su upisi u Dječji vrtić Pjerina Verbanac Labin  za iduću pedagošku godinu koja počinje u rujnu ove godine. Odlična je to vijest za sve roditelje s područja Grada Labina jer sva su djeca koja ispunjavaju uvjete upisana, i u jaslice i u vrtiće.

Da bi se to ostvarilo i osigurala sigurnost roditeljima  i mališanima, Grad Labin je izdvaja godišnje  1.306,98 kuna po glavi stanovnika i lider je po izdvojenim sredstvima za vrtiće u Republici Hrvatskoj.

U protekle dvije godine je kroz proširenje kapaciteta i energetsku obnovu uloženo četiri milijuna kuna u labinske vrtiće. Konkretno, prošireni su kapaciteti dječjeg vrtića Gloria te energetski obnovljena zgrada centralnog vrtića. Ulaganja su dijelom pokrila sredstva iz EU fonda za regionalni razvoj te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. S ulaganjima u predškolske ustanove nastavlja se i dalje pa uskoro slijedi i rekonstrukcija vrtića na Vinežu te obnova područnih objekata u Rapcu i Starom gradu.

„U ovo doba kad su svima puna usta demografskih mjera, moramo biti što konkretniji. Uspješnost gradske uprave ogleda se upravo u pomoći roditeljima male djece, konkretno u osiguravanju kapaciteta u vrtiću i jaslicama za svako dijete, kako bi oni nesmetano mogli raditi. Grad Labin strateški se opredijelio da je dostupnost kvalitetnog sustava predškolskog odgoja i obrazovanja jedan od stupova pronatalitetne politike i razvoja grada.“, naglašava Federika Mohorović Čekada, zamjenica gradonačelnika Grada Labina

Što se tiče vrtićkih kapaciteta, oni trenutačno udovoljavaju potrebama jer već dvije godine zaredom nijedno dijete koje zadovoljava uvjete nije ostalo neupisano. Veseli nas i to da su  vrtićke skupine formirane  u skladu s propisanim pedagoškim standardima broja djece po skupini.

Svoje mjesto među najboljima po pitanju obrazovanja i demografije Labin brani i brojem odgojitelja u vrtićima pa je tako statistički 6,6 djece po odgojitelju. U Labinu se sufinancira i smještaj djece u privatnom vrtiću sa 65 % iznosa komercijalne cijene smještaja što je pola milijuna kuna godišnje dok se za financiranje plaća odgojitelja godišnje izdvaja više od pet milijuna kuna.

Konačne rang liste za upis u dječji vrtić Pjerina Verbanac objavljene su OVDJE.

mališani dječji vrtić predškolska ustanova upisi