Odbijena financijska potpora Ministarstva kulture Gradskoj knjižnici Labin za djelo skupine autora literarnog natječaja `Ca je ča` 2010. - 2017.

Odbijena financijska potpora Ministarstva kulture Gradskoj knjižnici Labin za djelo skupine autora literarnog natječaja `Ca je ča` 2010. - 2017.

4.1.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Objavljeni su rezultati natječaja Ministarstva kulture za potporu knjigama, časopisima i književnim manifestacijama.

Udruga Sa(n)jam knjige u Istri dobila je sveukupno 360 tisuća kuna, i to 300 tisuća za Sajam, a 60 tisuća za Monte Librić. Lani je dobila sveukupno 315 tisuća kuna, i to 240 tisuća za 23. Sa(n)jam knjige u Istri, 50 tisuća za Monte Librić i 25 tisuća za Pustolovno ljeto s Monte Librićem, koje je ove godine ostalo bez sredstava. Godinu ranije, 2016. sveukupno su dobili 215 tisuća kuna, no treba napomenuti da je taj iznos bio i više nego dvostruko manji nego godinu ranije (2015.), kada je Udruga Sa(n)jam knjige u Istri za iste programe dobila 590 tisuća kuna. Ova Udruga ove godine osim što nije dobila sredstva za Pustolovno ljeto s Monte librićem, nije dobila sredstva niti za novi program Mali sajam ilustracije i ilustriranih knjiga.

Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika dobio je 15 tisuća kuna za Pulske dane eseja, umjesto lanjskih deset, no manje nego 2016., kada je dobio 20 tisuća.

Etablirani programi bez sredstava

Verši na šterni, manifestacija Gradske knjižnice Poreč, dobila je sedam tisuća kuna umjesto lanjskih pet te deset tisuća kuna za manifestaciju Sretne priče. Gradska knjižnica Umag nije dobila sredstva za Forum Tomizza, a lani je dobila, kao i preklani, za tu manifestaciju deset tisuća kuna.

Petnaest tisuća kuna dobilo je rovinjsko Pučko otvoreno učilište za Dane Antuna Šoljana, dakle pet tisuća više nego lani. Među odbijenim programima su književni susret Badavca, program

Kod Marula, Nagrada Zvane Črnja, program Gradske knjižnice "Matija Vlačić Ilirik" Rovinj "Knjigom kroz godinu", te programi porečke knjižnice BOOKtiga - međunarodni festival pročitanih knjiga, izložba "Antika na dlanu", "Kava u 2: program za čitalačku kulturu mladih" i Nagrada BOOKtiga. Općini Grožnjan odbijeni su "Šumski pjesnici, a Udruzi "Mirko Kovač" Nagrada "Mirko Kovač".

Časopis Nova Istra dobio je 50 tisuća kuna, što je više nego prošle godine, kada je dobio 30 tisuća, ali godinu ranije dobio je 90 tisuća kuna.

U kategoriji izdavaštva, među odbijenim knjigama, puno je naslova iz Istre. Među ostalima, odbijeno je djelo Društva arhitekata Istre - Societa'' architetti dell''Istria Moisej Ginsburg: "Ritam u arhitekturi – Stil i epoha", kao i Društva za znanstvenu fantastiku Sfera "SFerakonska zbirka", knjiga 24, a u izdanju Durieuxa knjige Bojana Žižovića "Zid" i Ivana Paulette "Mladić iz stoljeća prošlog. Autobiografija".

Rovinjskoj Gradskoj knjižnici "Matija Vlačić Ilirik" odbijen je naslov Borisa Biletića i skupine autora "Prvih trideset godina: Gradska knjižnica M. V. Ilirik", a labinskoj Gradskoj knjižnici odbijeno je djelo skupine autora: "Reci mi ca: zbirka nagrađenih dijalektalnih pjesama s literarnog natječaja "Ca je ča" 2010. - 2017.

Na listi odbijenih je i Gradska knjižnica Pazin s djelom Marine Marušić "San i Mora" koje također nije dobilo sredstva, a Hrvatskoj sveučilišnoj nakladi nisu dodijeljena sredstva za knjige Dore Delbianco "Kad je stao svijet" i Vesne Giradi Jurkić "Moji razgovori s medijima (1981.- 2010.)" (V. BEGIĆ)

 

gradska knjižnica labin ca je ča ministarstvo kulture