Od Višnjana do Kršana - kako izgleda Istra iz astronomskog balona

Od Višnjana do Kršana - kako izgleda Istra iz astronomskog balona

20.8.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Fotopohvala

Ove atraktivne fotografije istarskog poluotoka snimio je fotoaparat u konzoli balona koji su polaznici ovoljetne višnjanske škole astronomije poslali u stratosferu.

Jedna je grupa učenika, pod vodstvom ljubljanskog mentora Gregora Kervine, istraživala probleme s kojima se elektronika i baterije susreću u uvjetima ekstremno niskih temperatura i tlakova u stratosferi. Stoga je prema njoj poslan balon s konzolom u kojoj se nalazio i fotoaparat koji je na putu od Višnjana do Kršana snimio zanimljive fotografije.

Nakon nekoliko sati leta sonda s instrumentima javila se s istočnog ruba poluotoka, iz okolice Kršana. Očitavši koordinate, dvije su ekipe odmah krenule u njeno pronalaženje. No, preduhitrio ih je Milenko Šaina iz Blaškovići, koji je sondu našao na livadi iza kuće i odmah nazvao višnjansku zvjezdarnicu, čiji je broj bio zapisan na kućištu, i poručio im: "Čini mi se da imam nešto vaše", ispričao nam je voditelj višnjanske škole Korado Korlević. (A. ŠIMIĆ, fotografije Zvjezdarnice Višnjan)

Više slika pogledajte ovdje

 


 

 

astrološki balon slike fotografije kršan zvjezdarnica