Od veljače počinje slobodna prodaja nekretnina strancima

Od veljače počinje slobodna prodaja nekretnina strancima

21.7.2008. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Još će samo pola godine vrijediti kakve-takve poluzabrane i prepreke koje su ograničavale državljanima EU kupnju kuća i vikendica u Hrvatskoj.
“Temeljem članka 60. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između RH i EU i njihovih država članica, protekom četiri godine od njegova stupanja na snagu, odnosno od 1. veljače 2009., državljanima država članica EU bit će osiguran isti tretman kao i hrvatskim državljanima pri stjecanju nekretnina...”, piše u dokumentu koji je Gordan Jandroković kao predsjednik koordinacije i ministar vanjskih poslova potkraj svibnja ove godine uputio Vesni Pusić, predsjednici Nacionalnog odbora. Dokument sadrži prijedlog pregovaračkih stajališta za poglavlje 4. “Sloboda kretanja kapitala”, a Jandroković traži mišljenje saborskog odbora V. Pusić.

Potpuna liberalizacija
Najzanimljivije “stajalište” RH odnosi se na gotovo potpunu liberalizaciju kupovanja nekretnina u Hrvatskoj. Ona zahvaća državljane EU, a postojeća ograničenja ostaju vrijediti za ostale “strance”.

Pregovaračko je stajalište Hrvatske da se neće liberalizirati slobodna kupnja poljoprivrednih zemljišta i šuma, kao i zemljišta u nacionalnim te parkovima prirode i sl., gdje ne mogu kupovati ni naši državljani.

”RH postavlja zahtjev za prijelaznim razdobljem od 12 godina od datuma pristupanja EU tijekom kojega želi zadržati postojeća ograničenja pri stjecanju vlasništva nad ovim nekretninama”, piše u pregovaračkim stajalištima.Kupuju sve lakše
U prodaji kuća i vikendica pak Hrvatska očito nema manevarskog prostora jer je tu obvezu preuzela još 2001., kada je Račanova vlada, slično poput idućih, u želji za ubrzavanjem eurointegracija, potpisala da će do veljače 2009. Hrvatska Europljanima potpuno otvoriti vrata za kupnju nekretnina.

Tom su prigodom iz sabornice izašli HDZ-ovi zastupnici, a HDZ se potom služio tim preuzetim obvezama SSP-a kao adutom u predizbornim kampanjama okrivljujući SDP za “izdaju nacionalnih interesa”.

Kada je pak HDZ opet došao na vlast, nije pregovorima postigao nikakve promjene u pogledu tih odredaba.

Naprotiv, poradio je na ubrzanoj liberalizaciji prodaje nekretnina strancima. S vremenom su ograničenja prodaje postajala sve manja, pa su stranci uspješno zaobilazili prepreke – osnivanjem tvrtki ili kupnjom preko “prijatelja”, državljana RH. Posljednjih nekoliko godina stranci sve jednostavnije dobivaju dozvole od Ministarstva vanjskih poslova, a prošle je godine riješen i problem “diskriminacije” Talijana i Slovenaca, pa su i oni mogli nesmetano početi kupovati. Jednostavna kupnja
Od veljače 2009. kupnja će biti potpuno pojednostavnjena jer će prava steći i fizičke osobe.


Premda još godinama daleko od prijama u EU, Hrvatska očito neće uspjeti odugovlačiti prodaju nekretnina strancima. Realno gledajući, tržište je ovdje već odredilo pravila i – diglo cijene. Hrvati sa svojim nagrizenim i malim nacionalnim dohotkom imat će sve manje mogućnosti parirati bogatijim Europljanima pri kupnji nekretnina.

U veljači 2009. past će i velika “psihološka” prepreka i Europljani će potpuno slobodno kupovati nekretnine. Parole o čuvanju nacionalnog suvereniteta više ne vrijede.
A i kako bi kad je država prva počela prodavati “obiteljsko srebro”. Kako da sada svojim građanima ne dopusti isto.

kupoprodaja EU sporazum o stabilizaciji i pridruživanju tržište nekretnine prodaja stranci