Od utorka jeftinije gorivo

Od utorka jeftinije gorivo

17.9.2012. // Net.hr // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Iako i dalje neće biti povoljna, benzinska goriva od ponedjeljka u ponoć trebala bi biti jeftinija do 10 lipa, dok bi se cijena dizela spustila za tek 4 lipe. To znači, nažalost, da se cijena benzina i uz ovaj pad neće se spustiti ispod 11, a dizela ispod 10 kuna.

S obzirom na to da je cijena goriva od srpnja rasla, stručnjaci kažu da je bilo kakav pad dobar pokazatelj, ali isključivo je rezultat događaja nad kojima nemamo utjecaj.

"Na cijenu naftnih derivata utječe cijena nafte na Mediteranskom tržištu i tečaj dolara. Ako dolar raste uz iste cijene nafte onda cijene goriva rastu, a ako dolar pada uz iste cijene nafte onda će derivati na hrvatskom tržištu, njihove cijene padati", kazao je za RTL Televiziju ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić.

Koliko će se niža cijena goriva zadržati teško je predvidjeti, jer se trgovina i formiranje cijena preselilo na burze.

"Činjenica ostaje da će se cijena dugoročno formirati isključivo na temelju špekulacija na burzi i mislim da je vrijeme da se već svi naviknemo da će cijena derivata energetike fluktuirati bez obzira na raspoloživost nafte ili derivata na tržištu", kazao je Davor Štern, predsjednik Nadzornog odbora INA-e.

gorivo benzin pojeftinjenje eurosuper95