Od utorka goriva jeftinija 15 do 30 lipa

Od utorka goriva jeftinija 15 do 30 lipa

14.5.2011. // Vjesnik // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Nakon nekoliko uzastopnih poskupljenja, u utorak će, doznajemo, pojeftiniti sva goriva zbog pada njihove cijene na mediteranskom tržištu i tečaja dolara prema kuni u protekla dva tjedna. Prema izračunu dobro upućenih stručnjaka na temelju podataka prikupljenih do petka, cijene goriva past će od 15 do oko 30 lipa po litri.

Tako bi litra najprodavanijeg benzina eurosuper 95 BS mogla pojeftiniti za petnaestak lipa, što znači da će ponovo biti ispod granice od 10 kuna, a eurosupera 98 BS i eurosupera 100 BS za nekoliko lipa više.

Još će više pojeftiniti razna dizelska goriva. Tako bi litra eurodizela BS trebala pojeftiniti za oko 28 lipa i ponovo se približiti granici od 9 kuna, dizela za 26 lipa, euro loživog ulja za dvadesetak, običnog lož-ulja za 19 lipa, a plavog dizela za oko 17 lipa.

Cijene dizelskih goriva pale bi i više od tri posto da u pravilniku o određivanju najviših cijena naftnih derivata nema odredbe koja promjene cijena ograničava na tri posto. No, ta odredba nas je prije nekoliko tjedana spasila od još većeg poskupljenja goriva. Osim toga, ako na mediteranskom tržištu ostane isti trend, preostali dio pojeftinjenja dizelskih goriva, koji se neće moći provesti u utorak, može se očekivati za dva tjedna, piše Vjesnik.

benzin ina energetici gorivo eurosuper 95 dizel