Od ponoći gorivo jeftinije od 3 do 16 lipa po litri, eurodiesel i dalje iznad 9 kuna

Od ponoći gorivo jeftinije od 3 do 16 lipa po litri, eurodiesel i dalje iznad 9 kuna

30.5.2011. // Novi list // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Maloprodajne cijene motornih benzina od ponoći trebaju biti niže za 10, odnosno 11 lipa po litri,  dok će dizelska goriva pojeftiniti od tri do 16 lipa po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je poslijepodne objavilo najviše razine maloprodajnih cijena u razdoblju od 31. svibnja do 13. lipnja. 

Do sada su naftne kompanije gotovo redovito svoje cijene usklađivale s maksimalno dopuštenim, pa vozači, nakon pojeftinjenja prije dva tjedna, ponovno mogu očekivati smanjenje cijena, za oko jedan posto niže cijene benzina, dok će dizelska goriva pojeftiniti od 0,33 posto kod eurodizela pa do gotovo 2,9 posto kod plavog dizela. 

Po podacima Ministarstva, naftne kompanije od sutra mogu imati najvišu cijenu eurosupera BS 95 od 9,79 kuna po litri, što je 10 lipa manje od dosadašnjih 9,89 kuna.  Za 10 lipa bit će jeftiniji i motorni benzin sa 98 oktana, jer je

Ministarstvo najvišu cijenu eurosupera BS 98 utvrdilo na 10,09 kuna po litri (do sada 10,19 kuna), dok će za 11 lipa pojeftiniti eurosuper BS 100 i najviša mu cijena može biti 10,29 kuna (do sada 10,40 kuna). 
Najmanje će, za tri lipe po litri, pojeftiniti eurodizel BS kojemu najviša cijena u iduća dva tjedna može biti 9,04 kune (do sada 9,07 kuna). 
Ministarstvo je najvišu cijenu običnog dizela utvrdilo na 8,60 kuna po litri, što je 12 lipa manje od dosadašnjih 8,72 kune. 

Maloprodajna cijena plavog dizela od ponoći treba biti niža za 16 lipa po litri s obzirom da mu je nova najviša cijena 5,42 kune po litri (do sada 5,58 kuna). 

Plinska ulja pojeftinit će za devet lipa po litri – plinsko ulje s oznakom euro može koštati najviše 6,38 kuna (do sada 6,47 kuna), a obično loživo ulje 6,18 kuna (do sada 6,27 kuna). Ministarstvo je danas, u skladu s Pravilnikom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, utvrdilo i objavilo najviše razine maloprodajnih cijena derivata u razdoblju od 31. svibnja od 13. lipnja. 

Kretanje cijena nafte i tečaj dolara

Prema Pravilniku, korekcija cijena naftnih derivata ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na tržištu Mediterana i tečaju američkog dolara, a najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene pojedinog derivata naviše ili naniže u odnosu na važeću najvišu cijenu je tri posto. 

Najnovije je pojeftinjenje, kako se doznaje, posljedica pada cijena kotacija svih derivata na mediteranskom tržištu, dok je tečaj dolara u odnosu na kunu blago porastao. 

Prema Pravilniku, čija je primjena počela 4. travnja, Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak obračunava i na svojim internetskim stranicama objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje će vrijediti idućih 14 dana, a tijekom ta dva tjedna naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

Od tog su pravila izuzete benzinske postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje imaju mogućnost direktne opskrbe plovila gorivom za koje naftne kompanije slobodno određuju cijene derivata, osim za plavi dizel koji je izuzet od slobodnog formiranja cijene.

benzin ina energetici gorivo eurosuper 95 dizel