Od Danas u sustavu fiskalizacije trgovci i slobodna zanimanja

Od Danas u sustavu fiskalizacije trgovci i slobodna zanimanja

1.4.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

S početkom travnja počinje druga faza fiskalizacije i u taj sustav ulaze svi koji se bave trgovinom odnosno mali trgovci i slobodna zanimanja kao što su, primjerice, odvjetnici, javni bilježnici, liječnici, veterinari itd., a procjenjuje se da je riječ o oko 55.000 obveznika.

Prema Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom, od 1. travnja obveza fiskalizacije propisana je za obveznike koji kao jednu od djelatnosti obavljaju trgovinu na veliko i na malo, popravka motornih vozila i motocikla te obveznike koji obavljaju djelatnosti slobodnih zanimanja.

Djelatnostima slobodnih zanimanja osobito se smatraju samostalna djelatnost zdravstvenih djelatnika, veterinara, odvjetnika, javnih bilježnika, revizora, inženjera, arhitekata, poreznih savjetnika, stečajnih upravitelja, tumača, prevoditelja, turističkih djelatnika; samostalna djelatnost znanstvenika, književnika, izumitelja, kao i druge slične djelatnosti, samostalna predavačka djelatnost, odgojna djelatnost; te samostalna djelatnost novinara, umjetnika i sportaša.

Ulazak u sustav fiksalizacije znači da će i trgovci i djelatnosti slobodnih zanimanja kod gotovinske naplate svojih roba ili usluga građanima, odnosno svojim kupcima i klijentima, morati obvezno izdati račun koji je prošao kroz sustav Porezne uprave, odnosno koji je prije ispisa poslan Poreznoj upravi na ovjeru, a nakon što mu Porezna dodijeli jedinstveni identifikator računa (JIR), račun može biti ispisan.

Među pitanjima koja su se pojavila u javnosti su primjerice i ona o ''kumicama'' na tržnicama, a iz Porezne uprave naglašavaju kako oni koji prodaju svoje proizvode na tržnicama nisu obveznici fiskalizacije.

Bilo je i pitanja oko odvjetnika vezano uz odvjetničku tajnu. Odvjetnici, obveznici poreza na dohodak od samostalnih djelatnosti, obveznici su fiskalizacije. Na njihovim računima, koji se fiskaliziraju, neće biti imena odnosno naziva klijenta, znači nije povrijeđena odvjetnička tajna, pa nema ni razloga da oni ne budu obveznici fiskalizacije kao i sve ostale slobodne profesije, napominju iz Porezne uprave.

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio je na snagu 1. siječnja ove godine, a fiskalizacija se provodi u tri faze - u prvoj su, s početkom godine u sustav ušli ugostitelji te veliki i srednji poduzetnici, njih oko 22 tisuće, u drugoj ulaze trgovci i slobodna zanimanja, njih oko 55.000, a u trećoj, od 1. srpnja, ulaze svi obveznici fiskalizacije.

Porezna uprava je od početka godine u pojačanom nadzoru obveznika fiskalizacije, a zadovoljna je dosadašnjim rezultatima koji su primjerice kod ugostitelja pokazali da su ugostitelji u siječnju ove godine prijavili 31,4 posto veći promet nego u siječnju prošle godine. (Hina)

 

fiskalizacija trgovci obrtnici slobodna zanimanja ordinacije