Od 21. prosinca prelazak granice sa osobnom iskaznicom i kartonom

Od 21. prosinca prelazak granice sa osobnom iskaznicom i kartonom

18.12.2007. // R-1 Portal // Objavljeno u kategoriji Društvo

Putnike na granici sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom od 21. prosinca očekuje početak primjene tzv. Schengenskog režima. Naime, svi s putovnicama država koje nisu članice Europske unije bit će podvrgnuti SIS-u, odnosno schengenskom informacijskom sustavu putem kojeg će granični policajac o osobi koja prelazi granicu moći dobiti sve potrebne informacije u vrlo kratkom vremenskom roku.

Konkretno to znači bolji uvid u određene kategorije podataka, kao što je popis bjegunaca za kojima su raspisane tjeralice, popis osoba sa zabranom ulaska u Uniju i osoba za kojima se traga, a granični će policajac raspolagati i s podacima o nestalim i ukradenim vozilama te otuđenom oružju ili ukradenim dokumentima. Budući da su dosad državljani Republike Hrvatske imali pravo prelaska državne granice sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom samo uz predočenje osobne iskaznice, prema postignutim dogovoru sa susjednim državama to im pravo ostaje i dalje.

Međutim, novost je u tome što će putnici od 21. prosinca prilikom granične kontrole od hrvatskog graničnog policajca dobit će i karton s ulaznim pečatom te će se na njega upisati i broj osobne iskaznice. Taj se karton mora čuvati do povratka iz Slovenije odnosno, Mađarske jer se njime dokazuje legalnost ulaska i boravka u Mađarsakoj, Sloveniji i Italiji, objasnio je Jasmin Brkljačić, načelnik sektora granične policije PU Primorsko-goranske na konferenciji za novinare dodajući da je karton jednokratan te da po povratku u RH prestaje biti važeći. Problem može nastati ako se u jednoj od susjednih država karton izgubi, istaknuo je Brkljačić. U tom je slučaju potrebno odmah javiti se u prvu policijsku postaju te države, kao i našem diplomatskom konzularnom predstavništvu jer je karton jedini dokaz da osoba u toj državi boravi legalno. Građani u pograničnom području moći će sa starim dokumentima podići ključeve za rampe kojima su zapriječeni malogranični prijelazi.

granica 21.prosinac 2007 državna meja osobna sikaznica karton prelazak Italija Slovenija Schengen