Stampar M - Stampar

Od 1. srpnja: Kako od Požana i Dragonje besplatno do Trsta?

Od 1. srpnja: Kako od Požana i Dragonje besplatno do Trsta?

12.5.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Od 1. srpnja svi koji budu prometovati od bivšeg talijansko-slovenskog graničnog prijelaza u Škofijama prema Kopru na putu prema Istri morat će plaćati vinjetu. Nijemci, Englezi, Talijani, Škoti, Nizozemci i svi ostali za prelazak manje od deset kilometara autoceste plaćat će najmanje 35 eura, koliko iznosi polugodišnja vinjeta, dok cjelogodišnja košta 55 eura.
To će morati platiti i hrvatski državljani koji preko Slovenije putuju prema Italiji i ostalim europskim zemljama. Dakle, Slovenija će skupo naplaćivati tranzit svojim autocestama, bez obzira na to koliko dugo njima netko bude vozio.


Ipak, iz pravca Istre ostaje otvorena mogućnost prelaska preko Slovenije državnim cestama, koje ostaju besplatne. Dakle, prva varijanta se odnosi na staru cestu koja od Buzeta preko graničnog prijelaza u Požanama vodi do doline rijeke Rižane. Stara cesta koja je nekad vodila do Ljubljane ide do kružnog toka ispred tvornice Iplasa u Dekanima. Kad se stigne do tog kružnog toka, valja slijediti oznake za staru cestu prema Škofijama i ući na talijanski dio autoceste iza benzinske crpke na bivšoj granici, nedaleko od kasina Carnevale.

 


Ako se pak stiže od Dragonje, na koparskim semaforima ispred mosta, odnosno nadvožnjaka koji vodi u centar grada, treba skrenuti desno ispred ulaza u koparsko gradsko groblje, nekoliko metara prije ulaza na autocestu. Tada se vozi preko mjesta Bertoki do kružnog toka u Dekanima, gdje opet treba skrenuti prema staroj cesti do Škofija. Ako namjeravate putovati autocestom, morat ćete svakako kupiti vinjetu jer su globe jako visoke, odnosno kretat će se od 300 do čak 800 eura.

 

Austrijski socijaldemokrati protiv slovenskih vinjeta

Nakon što su njemačke i austrijske automobilske udruge prosvjedovale protiv diskriminacijskih slovenskih vinjeta, tražeći uvođenje mjesečnih vinjeta, i austrijski socijaldemokrati zahtijevaju od Europske komisije da razmotri diskriminira li slovenska odluka državljane EU-a. Takav je zahtjev postavio austrijski zastupnik u Europskom parlamentu Joerg Leichtfried, objasnivši ga činjenicom da će diskriminaciju na vlastitoj koži već sljedeće ljeto osjetiti turisti i tranzitni putnici koji budu putovali na odmor preko Slovenije.


Leicht smatra da su slovenski političari donijeli potpuno pogrešnu odluku. Dok se za slovenske građane cijena cestarina snižava, za strane turiste se povećava zbog odluke o uvođenju vinjeta za šest mjeseci i godinu dana, bez mogućnosti kupnje tjedne ili mjesečne vinjete, koja bi bila jeftinija. (D. R.)

 

Škofije Trst Italija Požane GP Požane tranzit Vinjete 1. srpanj slovenija promet autocesta naknada