Od 1. srpnja do lijeka u EU-u i s hrvatskim receptom

Od 1. srpnja do lijeka u EU-u i s hrvatskim receptom

8.4.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Turisti iz Europske unije znali su se proteklih godina naći u nezavidnoj situaciji kada bi za vrijeme boravka u Hrvatskoj shvatili da im je istekla zaliha nekog bitnog lijeka koji se izdaje samo na liječnički recept. Nije bilo dovoljno skočiti do prve ljekarne jer hrvatski ljekarnici nisu smjeli izdavati lijekove na recepte iz drugih država, nego su najprije morali pronaći dežurnog liječnika da bi pribavili potrebnu, hrvatsku dokumentaciju.

Nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji pravila će se, međutim, promijeniti. Ubuduće će turisti iz zemalja članica EU-a moći izravno po lijek u bilo koju ljekarnu ako kod sebe imaju liječnički recept iz vlastite države. 

- Danom ulaska u EU hrvatskim ljekarnicima bit će omogućeno izdavanje lijekova propisanih na recept stranog liječnika i suprotno, naši državljani će prilikom odlaska u inozemstvo moći kupiti lijek koji je propisao hrvatski liječnik, što će riješiti problem u slučaju planiranog dužeg ostanaka na teritoriju druge države članice EU-a, pojasnili su nam u Ministarstvu zdravlja jednu od novosti koje stupaju na snagu priključenjem Hrvatske Uniji.

No, mijenjat će se i neka druga pravila. S obzirom na to da granicama prema članicama EU-a, primjerice, Sloveniji, više neće postojati carina, nego samo granična kontrola, prijenos lijekova preko te granice više se neće tretirati kao uvoz, nego unos lijekova.

Međutim, to neće značiti da će se granica smjeti prilaziti s kamionom lijekova, iako formalno količina lijekova koju osoba smije nositi neće biti posebno ograničena. Dosad je vrijedio propis da se, prilikom prelaska granice, može unositi lijekova za osobnu upotrebu u količini potrebnoj za do mjesec dana terapije, uz predočenje medicinske dokumentacije izabranog liječnika.

- Ulaskom Hrvatske u EU količina lijekova koje pojedinac nosi isključivo za osobne potrebe neće biti posebno limitirana, već će, ovisno o vrsti i namjeni, ovisiti o količini koju je na recept propisao izabrani liječnik na teritoriju domicilne države, što je regulirano nacionalnim propisima i pravilima zdravstvenog osiguranja domicilne države, odgovorili su nam iz Ministarstva zdravlja.

Ujedno, podsjećaju da bi bilo dobro da strani državljani koji planiraju duže ostati u Hrvatskoj - a očito vrijedi i za hrvatske građane u državama EU-a - sa sobom nose medicinsku dokumentaciju da bi, ako se štogod nepredviđeno dogodi, mogli dokazati da je lijek koji imaju za osobne potrebe. (I. FRLAN/NL)

zdravlje eu recept lijekovi