Stampar M - Stampar

Od 1. siječnja PDV na građevinsko zemljište

Od 1. siječnja PDV na građevinsko zemljište

21.12.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

S početkom 2015. godine na snagu stupaju zakonske odredbe prema kojima će se na građevinsko zemljište plaćati porez na dodanu vrijednost, što bi moglo povisiti kupoprodajnu cijenu nekretnina.

Hrvatska je u pregovorima za pristupanje u punopravno članstvo Europske unije osigurala prijelazno razdoblje do 1. siječnja 2015. godine tijekom kojeg se nije naplaćivao PDV na građevinsko zemljište. Od toga dana, pak, propisano je oporezivanje građevina ili dijelova građevina i zemljišta na kojem se one nalaze prije prvog nastanjenja i isporuke građevinskog zemljišta.

Do sada, građevinsko zemljište nije bilo obuhvaćeno PDV-om, nego se oporezivalo po stopi poreza na promet nekretninama od pet posto.

Procjenjuje se da će novi način oporezivanja državnom proračunu donijeti prihod od PDV-a na građevinsko zemljište od 115 milijuna kuna. Istodobno, proračuni jedinica lokalne samouprave bit će na gubitku za ukupno otprilike 70 milijuna kuna, jer se kod prodaje građevinskog zemljišta više neće naplaćivati porez na promet nekretninama.

"Novi način oporezivanja građevinskog zemljišta vjerojatno će podići cijene stambenih četvornih metara. Intenzitet porasta ovisit će o udjelu vrijednosti zemljišta u vrijednosti nekretnine", kaže čelnik Udruge građevinara pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Zdenko Karakaš.

Napominje pritom da su građevinska zemljišta različito vrijedna na drugačijim lokacijama, pa će se za jeftinija zemljišta u apsolutnom iznosu naplaćivati manje, a za skuplja više poreza.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, u strukturi cijene novoga stana po četvornom metru, prosječni trošak građevinskog zemljišta predstavlja 20 posto ukupne cijene novoga stana dok troškovi gradnje i dobit izvođača imaju udjel od 63 posto, a ostali troškovi sudjeluju s otprilike 18 posto.

"Rast cijene trebao bi biti manje izražen kod stambenih objekata, gdje na jednom zemljištu niče više stanova, nego kod obiteljskih kuća. Kod stambenih četverokatnica, najčešćeg tipa stambene gradnje, cijene stanova mogle bi zbog oporezivanja građevinskog zemljišta PDV-om porasti između šest i osam posto", procjenjuje Karakaš.

Smatra da to neće povoljno utjecati na uspavano tržište nekretnina u Hrvatskoj, koje, po njegovom mišljenju, nije takvo zbog oporezivanja već slabe kupovne moći. (Hina)

 

 

građevinsko zemljište nekretnine porez zakonodavstvo pdv zemljište