Obrtnička komora Istarske županije upozorava na nelikvidnost obrtnika: U tri mjeseca tri tisuće otkaza

Obrtnička komora Istarske županije upozorava na nelikvidnost obrtnika: U tri mjeseca tri tisuće otkaza

14.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Broj radnika u istarskom obrtništvu drastično je smanjen od rujna do prosinca prošle godine - otpušteno je više od tri tisuće zaposlenika. U rujnu je kod istarskih obrtnika bilo zaposleno 21.669 radnika, da bi se na kraju godine taj broj smanjio na 18.521. Dio je to poražavajućih podataka iznesenih na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Obrtničkoj komori Istarske županije.


Doznajemo nadalje da je od 9.063 obrta gotovo četvrtina blokirano. Ukupno imaju 283 milijuna kuna nepodmirenih obaveza, a još se lošiji rezultati očekuju u prva dva mjeseca ove godine. Premda su siječanj i veljača uobičajeno teški, realno je stanje u nizu obrtničkih grana još i teže. Pravi rezultati znat će se analizom prvog tromjesečja. Recesiju najteže podnose trgovina, ugostiteljstvo, poljoprivreda i ribarstvo, ali ruže ne cvjetaju ni građevinarima, autoprijevoznicima, frizerima i drugima.
- Građevinari prvi osjećaju recesiju i prvi se iz nje izvlače. Prodaja stanova je zaustavljena i smanjuju se investicije, pojašnjava predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Aldo Ukanović.
Posebno su zabrinuti autoprijevoznici, zbog drastičnog smanjenja međunarodnog cestovnog prometa, doznajemo od Vitomira Papa, predsjednika pulskog Udruženja obrtnika. Zbog toga pokušavaju kroz klastere ostvariti zajednički i konkurentniji nastup na tržištu.


Među prvima su pad prometa osjetili trgovci i ugostitelji, koji stoga sve nade polažu u turističku sezonu. Neradne nedjelje trgovcima su donijele pad prometa od 20 do 25 posto. Trenutačno je u blokadi 1.059 trgovina u Istarskoj županiji. Ribarima, pak, loši vremenski uvjeti već duže vrijeme onemogućuju uobičajen izlazak na more, a cvjećari pokušavaju krizu prevladati zajedničkom nabavkom i plasmanom cvijeća.
Iz Obrtničke komore s nestrpljenjem očekuju najavljene županijske mjere za pomoć obrtnicima i poduzetništvu, kao i pomoć gradova i općina, koji bi trebali biti zainteresirani za opstanak obrtništva.
- Obrtnik s četiri zaposlena godišnje puni općinski proračun s pedesetak tisuća kuna, veli Pap. Unatoč tome, obrtnici su prepušteni sami sebi. Gasi se jedno po jedno radno mjesto, a nitko se zbog toga previše ne uzbuđuje.


- U Hrvatskoj je 105.000 obrtnika, a recesija će odnijeti tisuće radnih mjesta. Kad bi se to dogodilo u jednom poduzeću, odjeknulo bi u javnosti i potaknulo akciju, ovako svi šute, dodaje Ukanović. U Hrvatskoj je na kraju prošle godine bilo blokirano 31 posto obrtnika, koji imaju 20,5 tisuća zaposlenih. U obrtništvu radi 15 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj.
Hrvatska obrtnička komora uputila je Vladi prijedlog za niz mjera kojima bi se premostila aktualna kriza. Između ostalog, predlažu se mjere protiv nelojalne konkurencije i sive ekonomije, reprogramiranje kreditnih obaveza, smanjenje nekih poreznih opterećenja, davanja za vode, spomeničku rentu, odgoda zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima i niz drugih. Traži se i učinkovita zaštita vjerovnika.

Jasna ORLIĆ

 

Žene kod kuće boje kosu

Posla je sada manje, ali to je uobičajeno u siječnju i veljači. Žene sve češće kosu boje kod kuće, ali mi smo ipak nezaobilazne kad se trebaju ošišati, veli Elda Tončinić, predsjednica ceha frizera Istarske županije. »Svi smo lagano u panici, premda se još ne osjeća drastični pad prometa. Veći su problemi ovog ceha nelojalna konkurencija, frizerke koje rade kod kuće i ne plaćaju porez. Osim toga, sve je veći broj frizerskih salona pa je zbog toga i posla manje«, zaključuje ona.

 

Foto: Eros Sorić, Aldo Ukanović i Vitomir Pap na jučerašnjoj konferenciji

 

istarska obrtnička komora obrtnička komora eros sorić aldo ukanović vitomir pap obrtnici otkazi kriza gospodarstvo ceh obrtnika zapošljavanje