Obilježena 174. godišnjica rođenja Giuseppine Martinuzzi

Obilježena 174. godišnjica rođenja Giuseppine Martinuzzi

15.2.2018. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Povodom 174. rođendana Giuseppine Martinuzzi sinoć je u  polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice Labin predstavljena knjiga autora Giacoma Scottija „La prima donna rossa istriana. Vita, opera politica e letteraria di Giuseppina Martinuzzi“ (u prijevodu: Prva istarska revolucionarka. Život, političko i književno djelo Giuseppine Martinuzzi).

Predstavljanje knjige talijanskog autora kao i prigodni program pod nazivom „Giuseppini Martinuzzi u čast“ organizirali su Grad Labin, Zajednica Talijana „Giuseppina Martinuzzi“ Labin te Gradska knjižnica Labin. 

Na samome početku prisutne je uvodnim riječima pozdravila zamjenica gradonačelnika Grada Labina Federika Mohorović Čekada. naglasila je ponos što je Giuseppina Martinuzzi živjela i stvarala u našem gradu. 

„Osoba je to koja je svoj život posvetila brizi za najsiromašnije, radnike i seljake, njihovo obrazovanje, prava te borbi za pravo glasa žena. Velika ljubav Giuseppine Martinuzzi  bile su knjige koje je za života kupovala,  pa je tijekom vremena stekla impozantnu zbirku. Smatrala je da je to nešto dragocjenije što posjeduje, pa je odlučila pokloniti svoju knjižnicu rodnom Labinu. Dio te vrijedne zbirke, obzirom na okolnosti, pohranjen je u Rijeci. Upravo stoga, Grad Labin uputio je zahtjev za povrat navedenih svezaka. Nadamo se pozitivnom odgovoru, kako bismo sljedeće godine na 175. rođendan naše poznate sugrađanke, ovu vrijednu zbirku široj javnosti predstavili na način na koji i priliči, izloženu u labinskom muzeju.“ – izjavila je Mohorović Čekada

U predstavljanju knjige, uz autora, sudjelovali su povjesničarka Silva Bon, u ime izdavača Patrizia Saina te glumica Luisa Cividin.

Nastupili su i pjesnici Labinštine, laureati literarnog natječaja Ca je ča 2017. Đulija Miletić, Teodor Gobo i Sanja Depikolozvane te u glazbenom dijelu učenice 5. razreda Umjetničke škole Matka Brajše Rašana Noemi Juričić i Vanessa Ferfolja. 

Program su moderirali Morin Hukić i Tulio Vorano.

U jutarnjim satima održana je komemoracija na Gradskom groblju gdje su cvjetni aranžman na grob Giuseppine Martinuzzi položile zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada i predsjednica Zajednice Talijana „Giuseppina Martinuzzi“ Daniela Mohorović, uz pratnju članova Zajednice Talijana Marije i Tullia Vorana.

giuseppina martinuzzi godišnjica gradska knjižnica labin