Obilježen Svjetski dan oralnog zdravlja

Obilježen Svjetski dan oralnog zdravlja

23.3.2018. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ususret Svjetskom danu oralnog zdravlja, održale su se radionice na temu oralnog zdravlja u Dječjem vrtiću „Pjerina Verbanac“ i Dječjem vrtiću „Gloria“. Cilj provedenih radionica bio je isticanje važnosti brige o zdravlju mliječnih zuba. Radionice su organizirale i provele studentice dentalne medicine Medicinskog fakulteta u Rijeci, Ivana Fable (5. godina) i Nikolina Mohorović (4. godina), uz pomoć doktorice dentalne medicine Božene Vutuc Franković - voditeljice projekta „Zaštita zubi“ te stručne službe i odgajatelja Dječjeg vrtića „Pjerina Verbanac“ i Dječjeg vrtića „Gloria“.

Studentice su djeci kroz različite aktivnosti objasnile važnost i funkciju zuba. Zajedno su naučili kako se pravilno četkaju zubi, kakvu ulogu ima prehrana u nastanku dentalnog karijesa te naglasile su im važnost redovnih kontrolnih pregleda kod doktora dentalne medicine. Studentice su osmislile i provele radionicu u pet faza. Nakon predstavljanja, s djecom se razgovaralo o mliječnim i trajnim zubima, o funkciji zuba te jesu li posjetili doktora dentalne medicine. U drugom dijelu radionice djecu se upoznalo s ulogom prehrane u nastanku dentalnog karijesa. Studentice su pomoću izrađenih crteža sretnog i tužnog zuba objasnile djeci koja je hrana „dobra“, a koja „loša“ za njihove zube.

U trećem dijelu radionice studentice su djecu naučile kako se pravilno peru zubi. Tijekom ovog dijela radionice poslužile su se plišanim lutkama sa zubima upravo kako bi djeci na zabavan način pokazale pravilnu tehniku četkanja zuba. U četvrtom dijelu radionice odvijalo se više aktivnosti istovremeno. Djeca su mogla izabrati različite igre. Studentice su pripremile modele sretnog i tužnog zuba i različite prehrambene namirnice koje su djeca trebala pridružiti odgovorajućem zubu, pripremile su memorijske kartice, odnosno igru otkrivanja parove pri čemu su djeca morala imenovali i spariti iste predmete. Na memorijskim karticama nalazili su se predmeti koji su bitni za održavanje oralne higijene te predmeti koji se mogu pronaći u ordinaciji dentalne medicine. Također, pripremile su i različite modele četkica koje su djeca morala poredati po veličini od najveće prema najmanjoj. Pri završetku navedenih aktivnosti djeci su bile podijeljene bojanke i radni listići pomoću kojih se mogla provjeriti uspješnost radionice. Sva djeca su uspješno riješila radne listiće.

U petom dijelu radionice djeca su imala mogućnost pregleda kod „zubara“. Studentice su pogledale njihove zube i sva djeca dobila su diplomu za hrabrost i komplet za održavanje oralne higijene (četkica i pasta za zube) koje je sponzorirala tvrtka Apolonia d.o.o. iz Labina.

Osim toga, u utorak 20. ožujka koordinatorica Labin Zdravog grada Vesna Blažina Hatić i voditeljica projekta „Zaštita zubi“ Božena Vutuc Franković posjetile su stomatologe i ostale stručne suradnike Istarskih domova zdravlja – Ispostava Labin i zahvalile na podršci i suradnji u posljednjih 10 godina koliko se projekt provodi.

oralno zdravlje djeca zubi djeca edukacija